Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Závod Zastrova môže získať vládnu pomoc 1,2 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V rámci nových vytvorených pracovných miest bude všetkých 20 zamestnancov so stredným vzdelaním.

Bratislava 29. mája (TASR) - Závod Zastrova v Spišskej Starej Vsi by mohol získať vládnu investičnú vo forme úľavy na dani z príjmov v hodnote viac než 1,258 milióna eur. Cieľom investičného zámeru je rozšíriť kapacitu priemyselnej výroby v oblasti výroby nosných prvkov železničných vagónov, zabezpečiť automatizáciu a znížením manipulačných časov dosiahnuť zvýšenie objemu výroby. Realizáciou investičného zámeru by vzniklo 20 nových pracovných miest do roku 2024.

"Cieľom investičnej pomoci v podmienkach Slovenskej republiky je podporiť hospodársky rozvoj, konkurencieschopnosť a vytváranie pracovných miest," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci. V rámci realizácie investičného zámeru Zastrova počíta s vynaložením oprávnených investičných nákladov v hodnote vyše 2,722 milióna eur v rokoch 2023 až 2027.

"Obstaraním technologického zariadenia plánuje zabezpečiť zrýchlenie procesu výroby, zabezpečiť zvýšenie kvality a posilniť súčasný výrobný systém pri plánovanom náraste výroby. Investícia bude zameraná na obstaranie inovatívnych výrobných technológií a výstavbu novej výrobnej haly," uviedlo MH.

Priemerná výrobná kapacita súčasnej produkcie v závode za roky 2019 až 2021 bola necelých 17 miliónov eur, pričom plánovaný objem rozšírenej produkcie by mal v roku 2025 dosiahnuť 46 miliónov eur. V rámci nových vytvorených pracovných miest bude všetkých 20 zamestnancov so stredným vzdelaním. Medzi plánované pracovné pozície patria napríklad zvárač kovov, kontrolór v strojárskej výrobe, údržbár, montážny pracovník v strojárskej výrobe či programátor CNC strojov.

Výrobný závod v Spišskej Starej Vsi bol od roku 1975 súčasťou štátneho podniku Vagónka Poprad, ktorý bol zameraný na výrobu koľajových vozidiel. V roku 1994 sa Vagónka Poprad rozčlenila na subjekty Tatravagónka, Tatrastroj a Zastrova.