Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zástupca krajov rokoval o reforme verejnej správy s podpredsedom vlády

Na archívnej snímke Jozef Viskupič. Foto: TASR, Lukáš Grinaj

Máme ambíciu už čoskoro vytvoriť pracovnú skupinu z odborníkov, ktorí začnú potrebné zmeny pripravovať a riešiť, uviedol Holý.

Trnava 30. mája (TASR) - O reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu rokovali predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič a podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK. Združenie krajov presadzuje myšlienku dokončenia reformy verejnej správy založenú na princípoch decentralizácie a subsidiarity.

"Cieľom samosprávnych krajov pri súvisiacej úprave systému financovania samospráv je posilnenie ich fiškálnej autonómie. Programové vyhlásenie novej vlády predpokladá vznik odbornej Komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy, ktorá bude v rámci Úradu vlády SR v gescií podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie," informoval Viskupič.

"Vnímam dopyt po zmene, preto vypracujeme detailné procesné analýzy a pokúsime sa vytvoriť prevádzkový koncept, aby ľudia po zmene pocítili reálne benefity a aby systém fungoval bez komplikácií. Máme ambíciu už čoskoro vytvoriť pracovnú skupinu z odborníkov, ktorí začnú potrebné zmeny pripravovať a riešiť," uviedol Holý.

Druhou témou rokovania bola úprava legislatívneho procesu. "Samosprávne kraje sú opakovane vynechávané z legislatívneho procesu tým, že nebývajú prizývané do pripomienkových konaní. Poprosil som podpredsedu vlády, aby dohliadal na dodržiavanie legislatívnych pravidiel vlády, v ktorých je táto povinnosť zakotvená," doplnil Viskupič.