Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Košice i Valaliky vnímajú investíciu Volva ako impulz pre rozvoj

Na snímke stánok automobilky Volvo na výstavisku Agrokomplex v Nitre, foto z archívu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zároveň vďaka podpísanej dohode medzi vládou, vedením automobilky a ďalšími štátnymi orgánmi ide podľa košického primátora o dôležitý záväzok vlády o vyvolaných investíciách v Košiciach.

Košice 1. júla (TASR) - Rozhodnutie automobilky Volvo o umiestnení svojho výrobného závodu pri Košiciach označil košický primátor Jaroslav Polaček za výbornú správu pre všetkých Košičanov a obrovskú príležitosť na zlepšenie života v celom regióne. Investíciu ako nový impulz pre ďalší rozvoj privítal aj starosta obce Valaliky, kde závod vyrastie, Štefan Petrík.

"Od čias výstavby Východoslovenských železiarní je to najvýraznejšia strategická investícia v Košiciach, ktorá zmení tvár celého regiónu. Máme radosť z toho, že tu budú vyrábať najmodernejšie elektrické autá," uviedol Polaček.

Strategický investor má vytvoriť v regióne so svojimi subdodávateľmi zhruba 10.000 nových pracovných miest. "Teší ma, že sa vďaka tomu budú môcť vrátiť domov k svojim rodinám stovky obyvateľov nášho mesta, ktorí v súčasnosti chodia na týždňovky do iných kútov Slovenska alebo do zahraničia," konštatoval primátor.

Zároveň vďaka podpísanej dohode medzi vládou, vedením automobilky a ďalšími štátnymi orgánmi ide podľa neho o dôležitý záväzok vlády o vyvolaných investíciách v Košiciach. Týka sa to dopravnej infraštruktúry vrátane dôrazu na čo najskoršie vybudovanie celého juhovýchodného obchvatu mesta na rýchloceste R2 Šaca - Košické Oľšany, ako aj vzdelávania, bytovej otázky, obnoviteľných zdrojov energie či nových cyklochodníkov. "Volvo je významným investorom, ktorý je známy svojim zodpovedným prístupom k životnému prostrediu, mestám, kde pôsobí, a podporou rôznych verejno-prospešných aktivít. Verím, že rovnako sa zachová aj v Košiciach. Všetci dúfame, že spoločne s našimi partnermi, touto automobilkou a vládou SR sa nám podarí výrazne zlepšiť kvalitu života v našom meste," konštatoval primátor.

K investícii sa vyjadril aj starosta Valalík. "Je to pre našu obec nový impulz pre ďalší rozvoj. Priemyselný park sme pripravili už pred dvadsiatimi rokmi pre inú automobilku, o to viac sa dnes tešíme na nového strategického investora. Po dohode s vládou SR sa navyše výrazne skvalitní život našich obyvateľov a zlepší verejný priestor. Je naplánovaný nový cestný obchvat, zvukoizolačná stena od železnice či lokality pre voľnočasové aktivity," zhodnotil Petrík.