Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zaťaženie pracujúcich sa zvýšilo, dňom daňového oslobodenia je 21. jún

Foto: Ilustračné foto: TASR

Slovenskí zamestnanci patria v Európskej únii k najviac zaťaženým, najmä pre nadmerné odvodové bremeno.

Bratislava 20. júna (TASR) - V roku 2012 pripadol deň daňového oslobodenia v SR na 21. jún. Oproti minulému roku tak ide o zhoršenie o 6 dní, keďže deň daňového oslobodenia bol vlani už 15. júna.

Ukázala to štúdia think-tanku New Direction – The Foundation for European Reform a organizácie Institut Économique Molinari (IEM).

Dôvodom neskoršieho termínu dňa daňového oslobodenia, a teda vyššieho daňového zaťaženia pracujúcich je podľa autorov štúdie zvýšenie daňovo-odvodovej záťaže priemerného slovenského zamestnanca k mzdovým nákladom. Záťaž sa zvýšila z úrovne 45,2 % v roku 2011 o takmer 2 percentuálne body na takmer 47 % v tomto roku.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Ak by sme k tomu pripočítali aj napríklad spotrebné dane a miestne dane, tak daňovo-odvodové zaťaženie priemerného zamestnanca na Slovensku by presiahlo 50 % mzdových nákladov a ostal by mu čistý príjem menší, ako polovica mzdových nákladov," upozornil riaditeľ Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Gonda. Inštitút je partnerskou inštitúciou New Direction - The Foundation for European Reform na Slovensku.

Podľa Gondu potvrdzujú výsledky štúdie, že slovenskí zamestnanci patria v rámci Európskej únie k najviac zaťaženým, najmä v dôsledku nadmerného odvodového bremena. V tomto roku je daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov na Slovensku vyššie o 2,1 percentuálneho bodu, ako je priemer v EÚ. "Pričom len 9 krajín v EÚ má vyššie a až 17 krajín má nižšie daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov ako Slovensko," skonštatoval Gonda.

Priemerné daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov v EÚ sa zvýšilo o takmer 0,7 percentuálneho bodu z 44,23 % v roku 2011 na tohtoročných 44,89 %. Zvýšenie takmer o 1 % od roku 2010 je najmä dôsledkom zvyšovania dane z pridanej hodnoty (DPH) v 15 členských štátoch EÚ od roku 2009.

Belgicko si aj v tomto roku udržalo svoje prvenstvo ako krajina zdaňujúca prácu najvyššou sadzbou v EÚ. Zamestnávateľ v Belgicku minie 2,45 eura na to, aby dal 1 euro priemernému zamestnancovi. Deň daňového oslobodenia je preto v Belgicku až 5. august.

Naopak, najnižšie daňové zaťaženie má Malta, kde v tomto roku vyšiel deň daňového oslobodenia na 11. apríl.

Podľa Nadácie F. A. Hayeka a Združenia daňových poplatníkov Slovenska (ZDPS) je tento rok dňom daňovej slobody 1. jún.

Rozdielny výsledok oproti dňu daňového oslobodenia je spôsobený odlišnou metodikou. Kým New Direction – The Foundation for European a IEM používajú prístup založený na mikroekonomických základoch, Nadácia F. A. Hayeka a ZDPS zvolili makroekonomickú metódu. Tá vykazuje daňovo-odvodové zaťaženie podľa percentuálneho pomeru verejných výdavkov k HDP.