Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Žatva jačmeňa sa začala skôr, úroda je pre májové sucho menšia

Na snímke žatva ozimného jačmeňa firmy Agrozoran s.r.o. Michaľany na poli neďaleko obce Čerhov v okrese Trebišov 22. júna 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Po žatve ozimného jačmeňa zhruba po dvoch dňoch v podniku prejdú na zber skorej pšenice a následne repky, všetko skôr ako iné roky.

Čerhov 23. júna (TASR) - So žatvou ozimného jačmeňa začali v stredu (22. 6.) pri obci Čerhov v Trebišovskom okrese. Úrode tam podľa poľnohospodárov neprial suchý máj, ktorý bol v regióne takmer bez zrážok. Oproti minulým rokom sa žatva začala mimoriadne skoro.

"Za svojich viac ako 40 rokov pôsobenia som ešte nezažil, že by sme mlátili jačmeň 22. júna. To je veľmi skoro. Obyčajne jačmeň mlátime na Petra, Pavla 29. júna," uviedol konateľ spoločnosti Agrozoran Vojtech Zelvay.



Počas mája podľa neho v lokalite napadli len dva milimetre zrážok, čo sa prejavilo aj na nižšej výške porastu. "Máj je mesiac, keď sa tvorí zrno – tvorí sa objem, kvalita. Nenadarmo aj naši predkovia hovorili 'Studený máj, v stodole raj'. Teraz bol presný opak, čiže zrno fakticky nasilu dozrelo a tým pádom je podstatne menšie ako po iné roky a takisto úroda je následkom toho nižšia, počítam o 20 percent," povedal Zelvay.



Po žatve ozimného jačmeňa zhruba po dvoch dňoch v podniku prejdú na zber skorej pšenice a následne repky, všetko skôr ako iné roky. "Repku zvykneme začať mlátiť 6. - 7. júla , toho roku si myslím, že začneme 30. júna, teda, kvázi vtedy, keď po iné roky sme zvykli mlátiť ozimný jačmeň," dodal konateľ.

Spoločnosť sídliaca v Michaľanoch hospodári na viac ako 1200 hektároch poľnohospodárskej pôdy. Ozimný jačmeň má zasiaty na výmere 66 hektárov.