Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Žatva vo väčšine regiónov Slovenska sa skončila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Kombajny tak môžeme miestami vidieť ešte v lokalitách Žiliny, Turca, vo vyššie položených oblastiach Liptova, hornej Oravy, Spiša a horného Šariša.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Žatva vo väčšine regiónov Slovenska sa skončila. Posledné hektáre (ha) obilnín kosia poľnohospodári už len vo vyšších polohách a tam, kde bola žatva doteraz prerušovaná dažďami. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Kombajny tak môžeme miestami vidieť ešte v lokalitách Žiliny (okresy Bytča, Žilina), Turca (okresy Martin, Turčianske Teplice), vo vyššie položených oblastiach Liptova (okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok), hornej Oravy (okresy Námestovo, Tvrdošín), Spiša (okresy Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča, Levoča, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa) a horného Šariša (okres Bardejov).

Dodala, že podľa monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je priemerná úroda hustosiatych obilnín na úrovni 5,36 tony (t) z hektára (vlani 4,86 t/ha) a repky 3,00 t/ha (vlani 2,86 t/ha). "Vychádzame pritom z údajov, ktoré nám nahlásili členovia SPPK," uzavrela hovorkyňa SPPK.