Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Záujemcovia o byty sa môžu registrovať v agentúre pre nájomné bývanie

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Dano Veselský

Byty postavia dvaja investori - WBG a poisťovňa Kooperativa. Celkovo ide o 9000 nájomných bytov približne za 1,5 miliardy eur.

Bratislava 19. januára (TASR)- Záujemcovia o nájomné byty so štátnou podporou sa môžu registrovať v Agentúre štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB). Vo štvrtok o tom informoval predseda predstavenstva agentúry Peter Sekáč. Vo formulári na zistenie predbežného záujmu musia uviesť, aký veľký byt potrebujú a v akej lokalite.

"V tejto chvíli je dôležité povedať, že ľudia, ktorí prejavia záujem, budú pravidelne informovaní o projektoch v nimi vybranej lokalite," informoval Sekáč. Následne na to budú zverejnené ponuky bytov a ľudia si môžu zarezervovať ten svoj.

Byty postavia dvaja investori - WBG a poisťovňa Kooperativa. Celkovo ide o 9000 nájomných bytov približne za 1,5 miliardy eur. AŠPNB uisťuje, že rokuje aj s ďalšími investormi.

Nájomné v týchto bytoch by malo byť lacnejšie v priemere o 62 % v porovnaní s hypotekárnou splátkou. Štátom podporované nájomné bývanie by tak malo priniesť vyššiu dostupnosť bývania pre ľudí, ktorí nemajú dostatočný príjem na schválenie hypotéky, prípadne by bola pre nich nevýhodná. Registračný link s ďalšími inštrukciami nájdu záujemcovia na webe najomnebyvanie.gov.sk.