Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Záujemcovia o priestory na výrobu kladú dôraz na sprievodné služby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hľadajú nástroje, ktoré im umožnia energeticky úspornú, efektívnu prevádzku a správu nehnuteľností.

Bratislava 4. marca (TASR) – Záujemcovia o sklady a priestory na výrobu kladú čoraz vyšší dôraz na kvalitu sprievodných služieb. Hľadajú nástroje, ktoré im umožnia energeticky úspornú, efektívnu prevádzku a správu nehnuteľností. Pre TASR to uviedol viceprezident a regionálny manažér spoločnosti Prologis pre Českú republiku a Slovensko Martin Baláž.

Súvisí to s nákladmi v stavebníctve a stále obmedzenejšiemu množstvu pôdy, ktoré je dostupné v najlepších lokalitách pre novú výstavbu. "Užívatelia skladových priestorov potrebujú väčšiu flexibilitu, často možnosť expanzie a zameriavajú sa na atraktívne lokality v blízkosti hlavných populačných a spotrebiteľských centier, aby mohli byť v bližšom dosahu svojich koncových zákazníkov," konštatoval viceprezident Baláž. Výrobné spoločnosti častejšie preferujú vlastnú investíciu, respektíve výstavbu budov, ktoré budú spravovať a vlastniť.

Na otázku, či klienti majú záujem vytvoriť na východnom Slovensku predpolie pre podnikanie na Ukrajine odpovedal, že ho zatiaľ neevidujú. „Blízkosť ukrajinského trhu nefiguruje ani medzi dôvodmi, prečo dopytujú priestory na Slovensku," priblížil Baláž s tým, že aktivity sústreďujú predovšetkým do západnej, respektíve centrálnej časti, kde sú hlavné spotrebiteľské centrá Slovenska a je tam kvalitnejšia infraštruktúra ako na východe krajiny.

Prologis je developer priemyselných a logistických nehnuteľností. Spoločnosť má park približne 20 kilometrov od hlavného mesta. Uskutočnila akvizíciu 7,8 hektára pozemkov v Nitre, ktorá je určená pre výstavbu poslednej haly v rámci parku, kde sú už dve špekulatívne budovy s plochou viac ako 62.000 štvorcových metrov (m2). V Žiari nad Hronom aktuálne stavia budovu s rozlohou 21.000 m2, ktorá má slúžiť ako hlavné distribučné centrum slovenského prevádzkovateľa predajní a supermarketov.