Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Zaujímavým obchodným artiklom poľnohospodárov sa stala slama

Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Foto: TASR/Milan Drozd

Výsledky žatvy na Slovensku zatiaľ tiež nie sú definitívne ukončené, pretože počasie neumožnilo dokončiť žatvu v plánovaných termínoch.

Nitra 23. augusta (TASR) – Výsledky tohtoročnej žatvy môžu mať vplyv nielen na ceny potravín na trhu, ale aj na ceny krmovín a následne na stabilizáciu živočíšnej výroby.

„Čo bude Slovensko z hľadiska obilovín potrebovať, to si agrosektor dokáže zabezpečiť. Otázne sú ceny, obchodníci sa začnú v septembri či októbri aktívne pohybovať na trhu a vtedy sa aj nastavia skutočné ceny,“ konštatoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Až po nastavení cien na trhu bude podľa neho možné reálne odhadnúť zvýšenie cien finálnych výrobkov. „K ich nárastu môže prísť, ten potenciál tu je. Uvidíme, ako zareagujú zahraničné trhy.“

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
Dobrou správou podľa ministra je, že Rusko otvorilo hranice z hľadiska predaja pšenice, dôležité je, ako zareaguje Ukrajina. „Nemáme zatiaľ ani výsledky, ako dopadlo Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko, naši kľúčoví partneri z pohľadu cien pšenice na našom trhu.“

Výsledky žatvy na Slovensku zatiaľ tiež nie sú definitívne ukončené, pretože počasie neumožnilo dokončiť žatvu v plánovaných termínoch. Priemerné výnosy pšenice sa pohybujú na úrovni 3,24 tony z hektára, jačmeňa 3,1 tony z hektára.

Podľa ministra Jahnátka je momentálne živočíšna výroba väčším problémom ako rastlinná výroba. „Najmä vplyv nízkych výnosov žatvy na prípravu krmovín pre živočíšnu výrobu a jej stabilizáciu,“ uviedol. Zaujímavým obchodným artiklom pre poľnohospodárske subjekty sa aktuálne stala slama.

Tohtoročná úroda obilnín bude v SR medziročne nižšia o 15,5 %



Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín bude v SR v porovnaní s minulým rokom nižšia o 15,5 %. Vyplýva to z odhadu úrody poľnohospodárskych plodín k 15. augustu 2012 zverejneného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

"Úrodu hustosiatych obilnín odhadujeme o 352.100 ton (t) nižšiu ako v roku 2011. Nárast bol zaznamenaný u raže o 8300 ton, teda 20,1-%, a u tritikale o 1300 ton, teda 3,9-%," informoval úrad.

Nárast osiatych plôch sa podľa ŠÚ SR zaznamenal u všetkých sledovaných plodín okrem repky a hrachu siateho.

"Oproti minulému roku očakávame tento rok u väčšiny plodín nižšiu úrodu, a to u kukurice na zrno o 12,7 % (184.100 t), zemiakov ostatných o 17,6 % (35.500 t), repky ozimnej a jarnej o 34,1 % (113.300 t), cukrovej repy o 10,9 % (127.100 t) a hrachu siateho o 49 % (7200 t).

Nárast úrody sa očakáva u slnečnice o 4,5 % (9000 t, z výmery vyššej o 1,1 %) a u sóje o 31,7 % (11.700 t, z výmery vyššej o 11,1 %). "Úrody z hektára boli okrem slnečnice a sóje nižšie ako v roku 2011," dodal ŠÚ SR.