Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Závislosť Európy od ruského plynu sa zvyšuje

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska únia obviňuje Gazprom, že využíva plyn na politické ciele.

Londýn 3. marca (TASR) - Európa sa v najbližších rokoch stane ešte viac závislá od ruského plynu, uviedol dnes Gazprom. A to aj napriek úsiliu európskych krajín znižovať túto závislosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akcia ruského koncernu sa dnes prepadla viac než o 13 %. Trh má totiž obavy ohľadom stability ruských dodávok plynu cez ukrajinské územie. Dôvodom je krymská kríza. Manažment Gazpromu však bol na dnešnom výročnom stretnutí s investormi v Londýne optimistický.

"Gazprom zvýšil svoj podiel na európskych trhoch, pretože produkcia v európskych krajinách, ako sú Británia a Nórsko, klesla. Nevidíme nič, čo by signalizovalo, že situácia v Európe sa zmení," vyhlásil druhý muž Gazpromu Alexander Medvedev.

Gazprom, ktorý pokrýva viac než štvrtinu európskej spotreby plynu, počas uplynulých desiatich rokov dvakrát zastavil dodávky komodity cez ukrajinské územie pre cenové spory s Kyjevom.

Európska únia (EÚ) obviňuje Gazprom, že využíva plyn na politické ciele. Preto sa usiluje diverzifikovať dodávateľov komodity.

Podiel ruského koncernu na európskych trhoch s plynom v roku 2013 vzrástol na 30 % z 25,6 % v roku 2012. Medvedev uviedol, že Gazprom dodal rekordných 162,7 miliardy metrov kubických (m3). Navyše európska spotreba sa znížila.

Podľa Medvedeva budú dodávky plynu z Ruska do Európy v najbližších rokoch len mierne nižšie v porovnaní s vlaňajškom. Cez ukrajinské územie sa transportuje menej ako polovica plynu prichádzajúceho z Ruska do Európy. Zvyšok ide cez Bielorusko a cez Baltické a Čierne more.

Medvedev priznal, že kým Rusko nevybuduje nový plynovod Južný prúd (South Stream) do Európy po dne Čierneho mora, bude musieť cez ukrajinské územie transportovať ročne prinajmenšom 70 miliárd m3 plynu.

Vysokí predstavitelia Gazpromu na stretnutí s investormi uviedli, že dodávky plynu cez Ukrajinu do Európy sú normálne. Inak sa udalostiam v krajine nevyjadrovali. "Manažment Gazpromu nemôže ovplyvniť situáciu na Ukrajine. O tom rozhoduje vláda, nie Gazprom," uviedol Oleg Maximov zo Sberbank CIB.

Predstaviteľ ratingovej agentúry Fitch Ratings Jeffrey Woodruff nepočíta v blízkom čase s prerušením dodávok cez Ukrajinu. Upozornil však, že ak by sa to stalo, bol by to vážnejší problém ako v minulosti v prípade cenových sporov. V rokoch 2006 a 2009 totiž situáciu kontroloval Gazprom. V súčasnosti by však prerušenie dodávok bolo zrejme dôsledkom ekonomických sankcií, čo je ťažšie riešiteľné. Gazprom sa k téme potenciálnych sankcií odmietol vyjadriť.

Gazprom zatiaľ nezvýši cenu plynu pre Ukrajinu

Ruský koncern Gazprom zatiaľ nezvýši cenu svojich dodávok plynu Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA a odvolaním sa na nemenovaného hovoru ruského koncernu.

Ukrajina aktuálne dlhuje Gazpromu za dodávky plynu okolo 1,5 miliardy USD (1,1 miliardy eur). Kyjev však dnes uistil plynárenský koncern, že dlh bezodkladne zaplatí. Gazprom preto v súčasnosti neuvažuje o zrušení zliav na plyn pre Ukrajinu. Ruský koncern rovnako ako Ukrajina majú podľa svojich slov eminentný záujem na tom, aby transport ruského plynu do Európy neprerušene pokračoval.