Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Závod Nidec v Spišskej N. Vsi čelí rekordnému dopytu i cenám vstupov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Spoločnosť, ktorá je dva roky súčasťou japonskej korporácie Nidec, prijala od začiatku tohto roka približne 400 nových zamestnancov, no stále hľadá ďalších, najmä operátorov.

Spišská Nová Ves 8. októbra 2021 – Nábor zamestnancov na pozíciu operátorov výroby zostáva aj počas aktuálnej vlny pandémie ochorenia COVID-19 prioritou výrobcu chladiarenských kompresorov, spoločnosti Embraco Slovakia. Ide o najväčšieho zamestnávateľa na Spiši. TASR o tom informoval externý PR konzultant spoločnosti Embraco Slovakia Anton Oberhauser.

Spoločnosť, ktorá je dva roky súčasťou japonskej korporácie Nidec, prijala od začiatku tohto roka približne 400 nových zamestnancov, no stále hľadá ďalších, najmä operátorov. Dôvodom je veľmi vysoký dopyt po výrobkoch, ktorý odštartoval na jeseň 2020.

Riaditeľ závodu Tomáš Kandra pripomína, že najväčší záujem majú o strojársky či elektrotechnicky zameraných záujemcov. V prevádzke pracovalo k 30. septembru 2021 dohromady 2182 zamestnancov, v košickom centre zdieľaných služieb ďalších 96. Spišská prevádzka vyprodukovala v roku 2020 viac ako 4,8 milióna výrobkov, celkové tržby závodu boli na úrovni 217 miliónov eur, čo oproti roku 2019 predstavuje pokles o 14 percent. Na tomto výsledku, ktorý zaostal za prognózami, sa podpísal výpadok výroby a dopytu počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

"Hoci v objeme vyrobených produktov sa rok 2021 črtá ako úspešný, pozitívnu finančnú bilanciu nám znižujú vysoké ceny vstupných materiálov, ako sú oceľ, meď, ale taktiež rekordné náklady na prepravu materiálov," upozorňuje na aktuálnu situáciu Kandra.

Spoločnosť sa naďalej zameriava aj na vývoj svojich produktov. Vo výskumno-vývojom centre, ktoré je súčasťou prevádzky v Spišskej Novej Vsi, pracuje v súčasnosti okolo 80 zamestnancov. Vývoj na Spiši je špecificky zameraný na kompresory určené pre komerčné chladenie, predovšetkým v potravinárstve a zdravotníctve.

Nidec Global Appliance s viac ako 15.000 zamestnancami v deviatich krajinách sa zameriava na výrobu a predaj komponentov pre domáce a komerčné aplikácie vrátane chladiacich riešení, motorov do práčok, umývačiek riadu a sušičiek, ako aj komponenty pre kúrenie, ventiláciu, klimatizáciu a mraziace systémy (HVAC&R). Nidec Global Appliance je divíziou Nidec Corporation, globálneho lídra v motoroch a komponentoch s centrálou v Japonsku.