Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Karlubík: Chemický priemysel SR evidoval v 1. štvrťroku pokles tržieb

Prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Roman Karlubík, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenské podniky od začiatku tohto roka podľa Karlubíka nepriaznivo ovplyvnil pokles počtu objednávok, a s tým spojené náznaky začínajúcej recesie slovenskej ekonomiky.

Bratislava 19. júna (TASR) - Chemický a farmaceutický priemysel v SR aj počas pandémie nového koronavírusu vyrábal a prispieval k tvorbe HDP. Medziročný pokles tržieb za 1. štvrťrok 2020 o 6,5 % s ohľadom na pandémiu, začínajúcu recesiu a zníženie objednávok možno považovať za pomerne priaznivý výsledok. Tržby chemického a farmaceutického priemyslu v SR klesli v 1. štvrťroku 2020 na 2,366 miliardy eur. Informoval o tom Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

"Napriek náročným časom, ktoré pandémia priniesla, preukázal slovenský chemický a farmaceutický priemysel v čase koronakrízy dostatočnú silu, rýchlosť a solidaritu pri zabezpečovaní nevyhnutných ochranných prostriedkov pre obyvateľov SR. Dôkazom toho je prispôsobenie jednotlivých výrob našich členských spoločností na výrobu ochranných rúšok, ochranných odevov a dezinfekcie," priblížil Karlubík.

Výsledkom podľa neho bolo, že v odvetví výroby mydiel, pracích, čistiacich, parfumových prostriedkov sa zaznamenal nárast tržieb, až približne o 20 %. Narástol aj predaj vo farmaceutickom odvetví o 6,6 % a v odvetví náterových látok o 5,8 %. Naopak, rapídne klesla výroba umelých vlákien (o 37,5 %). Pokles nastal aj v odvetví výroby výrobkov z gumy a plastov (o 7 %), keďže tento sektor je úzko naviazaný na automobilový priemysel.

Spresnil, že Štatistický úrad SR v 1. štvrťroku 2019 evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 293 podnikov s počtom viac ako 20 zamestnancov. Celkovo medziročne zanikli štyri podniky, čo predstavuje pokles o 1,3 %.

Slovenské podniky od začiatku tohto roka podľa Karlubíka nepriaznivo ovplyvnil pokles počtu objednávok, a s tým spojené náznaky začínajúcej recesie slovenskej ekonomiky. Poukázal zároveň na to, že podniky, zamestnávateľov aj zamestnancov, čaká ešte náročné pokrízové obdobie, ktoré bude pre všetkých obrovskou výzvou.

Dodal, že v chemickom a farmaceutickom priemysle v SR pracuje asi 10,5 % všetkých zamestnancov v priemysle. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna.