Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ÚRSO pre rok 2018 neuznal všetky náklady dodávky elektriny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek v utorok informoval, že koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre budúci rok neuznal všetky oprávnené náklady dodávky elektriny pre domácnosti. Znížením tzv. koeficientu pre rok 2018 pokračuje zhoršovanie podnikateľského prostredia v energetike na Slovensku. Uviedol to Michal Hudec, predseda Združenia dodávateľov energií (ZDE), v reakcii na utorkové (28.11.) zverejnenie regulovaných cien energií regulačným úradom.

"Koeficient vyjadrujúci náklad dodávateľa na nákup diagramu sa voči mantinelu určenému v platnej cenovej vyhláške znižuje plošným administratívnym rozhodnutím ÚRSO vôbec po prvý raz v histórii,"
upozornil.

Zníženie koeficientu na nákup diagramu dodávky podľa slov predsedu ZDE v praxi znamená, že v roku 2018 sa dodávateľom uznáva menší objem oprávnených nákladov, pričom však ostatné vyššie spomenuté riziká spojené s týmto podnikaním pretrvávajú.

Spôsob cenovej regulácie môže podľa Hudeca ďalej znižovať atraktivitu podnikania v dodávke elektriny odberateľom v domácnostiach. "Súčasný vývoj na burze naznačuje, že aj v roku 2019 cena elektriny ďalej porastie," dodal Hudec.

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek v utorok informoval, že koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %. Cena plynu pre domácnosti sa zvýši priemerne o 0,38 %, cena tepla o 1,0 %, dodávka vody o 0,18 %.