Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Zdieľanú ekonomiku poznajú traja z desiatich Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Dve tretiny by sa o nej chceli dozvedieť viac. V súčasnosti je im z tohto nového biznisu najznámejší prenájom áut alebo ubytovania.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Zdieľanú ekonomiku, teda podnikanie postavené hlavne na prenájme majetku a služieb medzi bežnými ľuďmi, pozná takmer 30 % Slovákov. Dve tretiny by sa o nej chceli dozvedieť viac. V súčasnosti je im z tohto nového biznisu najznámejší prenájom áut alebo ubytovania. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit.

Ekonomika zdieľania má podľa analytika spoločnosti Michala Kozuba veľkú budúcnosť. "Zdieľaná ekonomika rastie. Zatiaľ nejde o masovú zmenu, ktorá by prišla z jasného neba. Ale o pár rokov zásadne zmení ekonomiku aj to, ako firmy a vo výsledku i spotrebitelia fungujú. O 20 či 30 rokov môže slovenská ekonomika vyzerať úplne inak," domnieva sa.

Aj keď viacerí o zdieľanej ekonomike doteraz ešte nič nepočuli, na Slovensku je 29 % ľudí, ktorí aj bez pomôcky vedia, o čo ide. Prieskum ukázal, že v prípade podporenej znalosti zdieľanej ekonomiky, teda s pripomenutím jej konkrétnych služieb, je "v obraze" až 46 % respondentov. Čím boli respondenti mladší, tým viac im bol pojem zdieľaná ekonomika povedomý.

Medzi najznámejšie služby zaradili tie, ktoré súvisia s autom. Predovšetkým ide o spoločnú jazdu. Či je to cesta do práce, alebo aj na dlhšiu vzdialenosť napríklad medzi Bratislavou a Košicami. "Jednoducho zoberiete spolujazdcov, ktorí vám zaplatia časť nákladov na benzín. Mnohí takúto službu využívajú a pritom ani netušia, že ide v podstate o zdieľanú ekonomiku. O možnosti spolujazdy pritom počulo takmer 70 % opýtaných," priblížil Kozub.

Podobne môže ísť o využívanie vlastného auta ako taxíka. Takúto službu hodlá podľa prieskumu v najbližšom roku využiť viac ako 40 % opýtaných. Medzi ľuďmi sú ale čoraz rozšírenejšie aj služby súvisiace s prenájmom vlastného bytu, domu či chalupy, alebo prenájmu strojov, náradia a spotrebičov.

Analytik upozornil, že zdieľaná ekonomika funguje aj vo svete financií. Na jednej strane sú ľudia, ktorí si chcú požičať peniaze, na druhej zase tí, ktorí chcú požičiavať. V tomto systéme banka vôbec nefiguruje a požičiava sa priamo medzi ľuďmi pomocou webovej aplikácie. Firma je tu len ako sprostredkovateľ, ktorý zaručuje anonymitu oboch strán. Hoci sa táto služba na Slovensku len udomácňuje, podľa prieskumu by ju rado využilo 16 % respondentov. Ešte o niečo viac (18 %) je tých, ktorí sa nebránia využívať virtuálne meny.

Prieskum ukázal, že o služby zdieľanej ekonomiky bude na Slovensku v blízkej budúcnosti čoraz väčší záujem. Takmer dve tretiny opýtaných by sa totiž o nej chceli dozvedieť viac. Traja z 10 respondentov o využití nejakej služby zdieľanej ekonomiky v budúcnosti uvažujú a ďalší šiesti to nevylučujú.