Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zdravotníctvo inzeruje najviac ponúk na pozíciu sestry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravotnícke zariadenia inzerovali tiež približne 1000 pracovných miest pre lekárov a okolo 450 ponúk pre zdravotníckych asistentov.

Bratislava 7. júla (TASR) - Zamestnávatelia z oblasti zdravotníctva inzerovali tento rok najmä ponuky práce na pozíciu sestry. Najviac zverejnených ponúk bolo v Bratislavskom kraji, informovala Nikola Richterová z pracovného portálu Profesia.sk.

"Odliv zdravotníkov spôsobuje viacero faktorov, jedným z nich je aj medializovaný nízky zárobok," uviedla Richterová. Priemerný základný plat lekára na Slovensku je 2027 eur v hrubom, bez príplatkov a bonusov, vyplýva z údajov stránky Platy.sk. Mzda sestry je nižšia, v priemere 1010 eur v hrubom, opäť bez príplatkov a bonusov.

Základné platy týchto dvoch profesií sú vyššie napríklad v Českej republike (ČR), vyčíslil portál. Podľa nich zdravotná sestra v ČR môže v priemere počítať so základným platom 1256 eur a v prípade lekára sa hrubá mzda pohybuje okolo 2221 eur. Nižšia základná mzda je v prípade týchto dvoch profesií v Maďarsku a Poľsku.

Od začiatku tohto roka do 14. júna zverejnili zamestnávatelia na kariérnej stránke v oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti 4101 ponúk. Najviac ponúkaných miest, približne 30 %, bolo pre sestry. Zamestnávatelia ich tam hľadali takmer 1200.

Zdravotnícke zariadenia inzerovali tiež približne 1000 pracovných miest pre lekárov a okolo 450 ponúk pre zdravotníckych asistentov. Zamestnávatelia hľadali aj viac než 200 opatrovateľov/opatrovateliek, sociálnych pracovníkov/pracovníčok či zubných lekárov/ok.

Približne 300 lekárov, čo bolo najviac v rámci Slovenska, hľadali zamestnávatelia v Bratislavskom kraji, informuje kariérna stránka. Najmenej pracovných príležitostí, približne 50, ponúkali zdravotnícke zariadenia v Trenčianskom kraji.

Uchádzači o zamestnanie v zdravotníctve sa na portáli zaujímajú najmä o pozíciu záchranára. Na jedno zverejnené miesto ich reaguje v priemere 24. Na inzerované miesto laboratórneho diagnostika/diagnostičky sa hlási približne 20 záujemcov.

Žiadané sú aj pracovné ponuky pre asistentov výživy. Na jeden inzerát v priemere zareaguje takmer 19 uchádzačov. Na pracovné miesto sestry reaguje deväť kandidátok/ov. Najmenej reakcií eviduje v prípade pozícií zubný lekár/ka a lekár/ka. Na jeden inzerát tam odpovedia v priemere len dvaja uchádzači, dodáva pracovný portál.