Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Združenia v EÚ a USA vyzývajú na konečné urovnanie sporu o oceľ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Obchodný konflikt vyvolal v roku 2018 vtedajší prezident USA Donald Trump, keď jeho administratíva zaviedla mimoriadne clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ.

Frankfurt nad Mohanom 12. októbra (TASR) - Záujmové združenia na oboch stranách Atlantiku vyzvali na konečné urovnanie obchodného sporu o oceľ medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojenými štátmi. Priemyslu hrozí vznik nových obchodných bariér, ak sa obaja partneri nedohodnú na dlhodobom riešení sporu konfliktu v oblasti ocele a hliníka, oznámilo vo štvrtok Združenie nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výzvu iniciovanú VDMA podpísala asi desiatka európskych a amerických odvetvových združení. Dvojročná dohoda, ktorú obe strany uzavreli v roku 2021, bola krokom správnym smerom, ale neukončila spor a nevyriešila základné problémy, uviedlo VDMA.

Obchodný konflikt vyvolal v roku 2018 vtedajší prezident USA Donald Trump, keď jeho administratíva zaviedla mimoriadne clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ. Únia reagovala odvetnými clami na americké produkty, ako sú džínsy, motocykle alebo arašidové maslo. Na predbežnom urovnaní sporu sa dohodli obe strany v roku 2021. Platnosť súčasnej dočasnej dohody vyprší 1. januára 2024.