Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Združenie podnikateľov: Kabinet schválil antibyrokratický automat

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda podľa Solíka na stredajšom rokovaní schválila zmenu, ktorá je prvým krokom k systémovému zníženiu administratívnej záťaže podnikania.

Bratislava 5. mája (TASR) - Vládny kabinet schválil antibyrokratický automat. Uviedol to Ján Solík, prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) v reakcii na vládou schválený mechanizmus znižovania byrokracie a nákladov podnikania pod názvom Návrh aktualizácie Jednotiacej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov, z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Vláda podľa Solíka na stredajšom rokovaní schválila zmenu, ktorá je prvým krokom k systémovému zníženiu administratívnej záťaže podnikania. Ide o v zahraničí overené riešenie, ktoré môže pomôcť zastaviť nárast byrokracie. Regulačná brzda bude úradníkov automaticky nútiť návrhy nových povinností pre podnikateľov spojiť so zrušením tých nepotrebných.

"Nový mechanizmus zviaže úradníkom ruky pri vymýšľaní povinností, formulárov či rôznych hlásení. Pri nových povinnostiach budú musieť zároveň nájsť iné, ktoré odstránia. Tento princíp zabezpečí automatické rušenie zastaraných a nepotrebných regulácií. Schválená zmena dáva podnikateľom po rokoch nárastu administratívnej záťaže nádej na zmenu k lepšiemu," konštatoval Solík.

Pre úspech tejto reformy bude podľa neho dôležité, aby si jej cieľ a princípy osvojili samotní úradníci a predkladatelia zákonov. Veria, že zavedenie regulačnej brzdy je prvým krokom k systémovej zmene. Tým druhým je poctivé počítanie nákladov a dôsledné vynucovanie používania tohto automatu, tak aby nefungoval iba formálne.

"V minulosti sme videli viacero príkladov, keď vyčíslenie nákladov chýbalo alebo boli značne podhodnotené oproti realite. Pri zmenách v príplatkoch za prácu, zvyšovaní vymeriavacích základov či zavádzaní rekreačných poukazov kalkulácia nákladov chýbala, e-kasa zas stála podnikateľov násobne viac, ako uvádzala dôvodová správa k zákonu. K reálnemu zlepšeniu dôjde, iba ak úradníci pri predkladaní nových regulácií nebudú podhodnocovať ich náklady a, naopak, nadhodnocovať úspory rušených povinností. Dôležité budú poctivé výpočty a analýzy dosahov," dodal Solík.