Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Združenie Zachráňme hrady kritizuje ministra práce,stopol balík peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Kritika sa týka spoločného projektu Ministerstva kultúry (MK) SR a MPSVR SR s názvom Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, ktorý je podporovaný z Operačného programu Ľudské zdroje.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Záujmové združenie Zachráňme hrady sa obrátilo na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) s otvoreným listom. Kritizuje v ňom kroky ministra, ten mu stopol balík peňazí určený pre nezamestnaných, ktorí mali ďalších sedem mesiacov pracovať na rekonštrukcii pamiatok. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Veronika Husárová, minister Krajniak sa listom bude zaoberať.

Kritika sa týka spoločného projektu Ministerstva kultúry (MK) SR a MPSVR SR s názvom Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, ktorý je podporovaný z Operačného programu Ľudské zdroje. Projekt na Slovensku funguje od roku 2011, každý rok sa prostredníctvom neho uplatní 550 až 800 uchádzačov o zamestnanie z úradov práce. Tento rok mal byť posledným zo schémy projektu.

MK program nezastavilo, tento rok teda projekt môže dať prácu približne 550 pracovníkom, kompetentné združenia už boli pripravené podpísať prvé zmluvy začiatkom apríla.

"Balík peňazí na preplácanie miezd týchto pracovníkov bol však zablokovaný pre použitie na záchranu firiem pred hospodárskymi dôsledkami koronakrízy. A tak program, ktorý od apríla mal dať zamestnanie minimálne 550 ľuďom, z nich spraví opäť nezamestnaných – pretože štát ide týmto balíkom peňazí zachraňovať zamestnanosť, ale inde. Neznie to vôbec logicky,"
ohradilo sa združenie.

Ako ďalej uviedlo, namiesto toho, aby títo pracovníci ďalších sedem mesiacov pracovali, poberali mzdu a získavali pracovné návyky, budú opäť evidovaní na úradoch práce. "A peniaze plánované na ich mzdy budú vyplatené na takú istú záchranu zamestnanosti – ale v malých a stredných firmách," uviedlo združenie v otvorenom liste.

Na tieto práce sú však ďalej naviazané aj ďalšie profesie, firmy, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré zastavením projektu prídu o prácu tiež, upozornilo združenie.

Záujmové združenie právnických osôb Zachráňme hrady zastupuje 28 subjektov – dobrovoľníckych občianskych združení, ktoré pracujú s nezamestnanými, dobrovoľníkmi a remeselníkmi na zrúcaninách hradov a kláštorov po celom Slovensku.