Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Zelení vidia finančný problém aj pri vyraďovaní ďalších reaktorov

Foto: TASR/Pavol Ivan

Financovanie tzv. záverečnej časti jadrovej energetiky, ktorá zahŕňa nielen vyraďovanie reaktorov, ale aj nakladanie s rádioaktívnymi materiálmi.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Environmetalisti vítajú vyjadrenie premiéra Roberta Fica o potrebe dofinancovania likvidácie bohunických reaktorov. Tým podľa nich priznal, že vyraďovanie jadrových elektrární je mimoriadne drahé. Upozorňujú však, že nová vláda by sa nemala zamerať len na riešenie nedostatku financií pre vyradenie elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, ale komplexne riešiť nedostatok prostriedkov v Národnom jadrovom fonde. Financovanie tzv. záverečnej časti jadrovej energetiky, ktorá zahŕňa nielen vyraďovanie reaktorov, ale aj nakladanie s rádioaktívnymi materiálmi, sa netýka len v súčasnosti už odstavených reaktorov, pripomenula Andrea Zlatňanská z organizácie Greeenpeace Slovensko.

Podľa jej slov viacerí prevádzkovatelia do fondu neodvádzajú dostatok prostriedkov na budúce vyradenie súčasne využívaných reaktorov a okrem toho je tam má byť vytvorený trojmiliardový "historický" deficit. Tvrdí, že riešenie tohto problému od minulého roka zvyšuje cenu elektrickej energie obyvateľom, zatiaľ čo prevádzkovateľ jadrových elektrární dosahuje "obrovské" zisky.

Environmetalisti upozorňujú, že ak nedôjde k zlepšeniu situácie s odvodmi do fondu, podobný problém nedostatkov financií môže nastať v budúcnosti pri vyraďovaní elektrární v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. "Vtedy už nebude možné obviňovať Európsku komisiu, že tento kritický stav spôsobila. Nová vláda by mala ochraňovať financie a bezpečnosť občanov, nie nadnárodnej firmy," zhrnula.