Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Železnicu medzi Novým M. nad Váhom a Zlatovcami obnovia z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR

Brusel na tento účel vyčlenil 195 miliónov eur z európskeho rozpočtu.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Európska únia (EÚ) preplatí 85 % z oprávnených nákladov na modernizáciu železničnej trate na úseku od Nového Mesta nad Váhom po Zlatovce v celkovej hodnote takmer 230 miliónov eur. Podľa informácií Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR ide po takmer dvoch rokoch o prvý veľký projekt v SR v hodnote nad 50 miliónov eur, ktorý schválila Európska komisia (EK).

"Som presvedčený o tom, že schválený železničný projekt je len prvou lastovičkou, po ktorej získame pre Slovensko ďalšie reálne peniaze z eurofondov," informoval dnes šéf rezortu dopravy Ján Počiatek. V súčasnosti je v Bruseli vo fáze schvaľovania 6 veľkých projektov. Ide o dve železničné a štyri cestné stavby. Schválenie niekoľkých z nich možno podľa MDVRR očakávať už v priebehu prvého polroka 2012.

Súhlasné stanovisko k modernizácii trate medzi Novým Mestom nad Váhom a Zlatovcami znamená, že európske spoločenstvo Slovensku refunduje viac ako 195,154 milióna eur z celkových nákladov na realizáciu projektu, pričom zvyšok potrebných financií bude uhradený zo štátneho rozpočtu.

V rámci úseku v dĺžke 17,5 kilometrov sa modernizuje technická infraštruktúra, vrátane zastávok a železničných staníc. Súčasťou projektu je aj výstavba nového železničného tunela cez Turecký vrch s dĺžkou 1775 metrov, ktorý bol uvedený do predčasného užívania v júli 2012. Výstavba sa má ukončiť v máji tohto roku.