Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brusel schválil Slovensku modernizáciu železnice za 231 miliónov eur

Foto: TASR/AP

Železničná trať v úseku Trenčianska Teplá – Beluša by mala byť v plnej prevádzke už v budúcom roku.

Bratislava 20. júna (TASR) – Európska únia preplatí Slovensku 85 % z oprávnených nákladov na modernizáciu železničnej trate Trenčianska Teplá – Beluša, ktoré predstavujú viac ako 231 miliónov eur. Ide o tretí veľký projekt, ktorý Európska komisia (EK) Slovensku v krátkom období schválila, informovalo dnes ministerstvo dopravy.

Modernizácia železničnej trate v úseku Trenčianska Teplá – Beluša pre traťovú rýchlosť do 160 km/h, ktorá má byť v plnej prevádzke už v budúcom roku, je súčasťou modernizácie trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov. Nadväzuje na predchádzajúce zmodernizované úseky od stanice Bratislava Rača po Nové Mesto nad Váhom a nedávno schválený projekt modernizácie v úseku Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce.

Projekt je financovaný z Operačného programu Doprava (OPD). "Som veľmi rád, že nová úroveň komunikácie s Európskou komisiou už prináša svoje ovocie a podarilo sa nám mimoriadne zdynamizovať celý proces schvaľovania slovenských projektov v Bruseli," zhodnotil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD).