Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Železnice na základe rušenia opatrení opätovne zavádzajú IC vlaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Jazdné doby IC vlakov sú podľa hovorcu ZSSK z dôvodu výluk na traťových úsekoch Štrba – Poprad-Tatry, Považská Bystrica – Púchov a v uzle Žilina predĺžené o 19,5 minúty.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe rušenia protipandemických opatrení opätovne zavádza komerčné vlaky kategórie InterCity (IC). Od 10. apríla sa na trať Bratislava – Žilina – Košice a späť vracajú vlaky IC 52x a od 11. apríla vlak IC 521. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že od 10. apríla nebude v IC vlakoch povolená bezplatná preprava občanov Ukrajiny.

Vlaky IC 52x ZSSK dočasne nevypravovala v súvislosti s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu a s tým súvisiaceho poklesu cestujúcich, keďže sú vedené ako komerčný produkt a nie na základe objednávky štátu. "Cestujúci však mohli a aj naďalej môžu využiť prepravu vlakmi IC 44 a IC 45, ktoré jazdia podľa platného grafikonu vlakovej dopravy v nezmenených časových polohách," skonštatoval Kováč.

Jazdné doby IC vlakov sú podľa hovorcu ZSSK z dôvodu výluk na traťových úsekoch Štrba – Poprad-Tatry, Považská Bystrica – Púchov a v uzle Žilina predĺžené o 19,5 minúty, čo je aj zapracované v aktuálnych časových polohách.

Kováč zároveň upozornil, že od 10. apríla nebude v IC vlakoch povolená bezplatná preprava občanov Ukrajiny. "Preprava vo vlaku je pre všetkých cestujúcich spoplatnená a možná iba s platným IC cestovným dokladom obsahujúcim miesto," dodal.

Podotkol však, že občania Ukrajiny na svoju bezpečnú a bezplatnú prepravu môžu aj naďalej využívať všetky ostatné kategórie vlakov ZSS. Na preukázanie pritom stačí pas, občiansky preukaz alebo deklarácia, že ide o občana Ukrajiny (napríklad udelený štatút dočasného odídenca, doklad o prekročení slovensko-ukrajinskej hranice).