Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Železnice už vydali vyše 60 tisíc preukazov na bezplatné cestovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najväčší záujem o preukazy prejavujú študenti a dôchodcovia do 62 rokov.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) už vydala viac ako 60.000 preukazov na bezplatnú dopravu. "Každou minútou ich počet pribúda," skonštatovala pre TASR hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Najväčší záujem o preukazy prejavujú podľa jej slov študenti a dôchodcovia do 62 rokov. Preukazy vystavuje železničná spoločnosť zadarmo a potrebujú ich študenti do 15 rokov, aby si na ne mohli kupovať lístky s nulovou cenou. Tiež študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí nemajú študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami a všetci poberatelia dôchodkov.

Podobne preukaz potrebujú aj seniori nad 62 rokov, aj keď pre nich momentálne platí výnimka. A teda, že do konca marca 2015 si budú môcť kupovať nulový lístok len na občiansky preukaz a nebudú ešte potrebovať preukaz zo železníc.

Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov sa na Slovensku spustí od 17. novembra. Bude sa týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Lístky s nulovou cenou sú určené pre miesta v druhej triede.