Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Železnice SR a dialničiari majú dočasných šéfov

Arpád Érsek. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poveril ich tým minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Bratislava 9. septembra (TASR) - Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) bude dočasne viesť Juraj Valent a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) Miroslav Kocák. Poveril ich tým dnes minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

"Na trvalé obsadenie pozícií generálnych riaditeľov bude vypísané výberové konanie," avizovala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

V prípade Juraja Valenta ide podľa ministerstva o odborníka, ktorý v oblasti cestného hospodárstva pôsobí niekoľko rokov. Vyštudoval Vysokú školu dopravnú v Žiline so špecializáciou na dopravné stavby a okrem iného zastával pozície v Slovenskej správe ciest, kde bol zodpovedný aj za investičnú prípravu stavieb.

Kocák zase podľa ministerstva pracuje na železnici od roku 1980. Vyštudoval Strojnícku fakultu na košickej Vysokej škole technickej a v rokoch 1997 až 2003 pôsobil ako technický námestník prednostu Správy železničných tratí a stavieb na Divízii dopravnej cesty.

V roku 2003 bol jedným z členov tímu, ktorý riešil zmenu organizačnej štruktúry ŽSR a od roku 2004 pôsobil na Oblastnom riaditeľstve Košice ako prednosta sekcie železničných tratí a stavieb a prednosta sekcie železničných budov. Od 6. júna tohto roka pôsobil vo funkcii námestníka generálneho riaditeľa ŽSR pre prevádzku.