Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Železnice SR dosiahli v 1. polroku zisk 16,2 milióna eur

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

V trojici štátnych železničných firiem je ŽSR jedinou spoločnosťou, ktorá ukončila prvý polrok tohto roka v zisku.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Štátny správca koľajníc Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) hospodáril v prvom polroku tohto roka so ziskom vo výške takmer 16,2 milióna eur. Vplyv na hospodársky výsledok malo podľa hovorkyne spoločnosti Martiny Pavlikovej najmä nižšie čerpanie nákladov v oblasti služieb a opráv.

"To súvisí s výrazne dlhším zimným obdobím," podotkla Pavliková pre TASR. Vývoj nákladov v prvom polroku je podľa jej slov vždy podmienený poveternostnými vplyvmi, od ktorých sa odvíja začiatok opráv koľajníc. Pozitívne na hospodársky výsledok vplýval podľa ŽSR aj mierny nárast tržieb.

Pôvodne pritom železnice plánovali na prvý polrok tohto roka stratu vo výške takmer 1,6 milióna eur. "Vzhľadom na to, že náklady nie sú čerpané tak, ako sa predpokladalo, ŽSR dosiahli zisk," konštatovala Pavliková.

V medziročnom porovnaní si však železnice oproti vlaňajšku pohoršili. V prvom polroku 2012 totiž dosiahli zisk vo výške 19,84 milióna eur. "No treba uviesť, že pre rok 2013 ŽSR plánovali nižšie tržby ako v roku 2012 a vývoj nákladov v prvom polroku je vždy podmienený poveternostnými podmienkami," opísala Pavliková.

Na celý rok 2013 plánuje správca koľajníc dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. V minulom roku spoločnosť hospodárila so ziskom vo výške 15,6 milióna eur.

V trojici štátnych železničných firiem je ŽSR jedinou spoločnosťou, ktorá ukončila prvý polrok tohto roka v zisku. Nákladný železničný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dosiahla za prvých šesť mesiacov tohto roka stratu 12,7 milióna eur. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa tiež ocitla za prvý polrok v mínuse, a to 300.000 eur.