Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Železničiari upravujú od nedele cestovný poriadok vlakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Železničiari pripravili približne 20 úprav.

Bratislava 1. marca (TASR) - Cestovný poriadok vlakov sa od nedele 2. marca pozmení. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pristúpi od tohto dátumu k plánovanej prvej úprave svojho grafikonu. Niektoré vlakové spoje sa tak doladia oproti cestovnému poriadku z decembra 2013, železničiari pripravili zhruba 20 úprav.

Podľa riaditeľky odboru komunikácie ZSSK Jany Morháčovej dopravca napríklad zareagoval na požiadavky zamestnávateľov v Trebišove a posunul odchod ranného vlaku z Michalian do Trebišova o sedem minút. Úprava má pomôcť zamestnancom viacerých firiem, aby stíhali prísť včas do práce. Po novom tak bude odchádzať osobný vlak z Michalian o 5.10 h a do Trebišova príde o 5.35 h.

Expresný vlak Chopok z východného Slovenska do Bratislavy bude od zmeny cestovného poriadku jazdiť aj v nedeľu a tiež počas letných prázdnin. Spoj má byť prínosom najmä pre študentov. Zároveň bude rýchlik Šírava, ktorý premáva z Prahy o 22.26 h a smeruje cez Bohumín, Čadcu, Žilinu až do Košíc a Humenného, zastavovať aj v Kysuckom Novom Meste. A to skoro ráno o 4.03 h.

Úprava grafikonu pozmení aj trasu regionálneho expresu Tirnavia, ktorý jazdí z Bratislavy do Trnavy. "V piatok bude mať predĺženú trasu až do Nového Mesta nad Váhom," priblížila Morháčová. Posun odchodov čaká aj posledné večerné vlaky z a do Nitry o 5 až 10 minút. "Vyhoveli sme požiadavkám pracujúcich v Nitre, ktorým zmena končí do 22.00 h," opísala Morháčová. Napríklad vlak z Nitry do Komajtíc pôjde o 8 minút neskôr, teda o 22.43 h a vlak z Nitry do Topoľčian bude vyrážať o 10 minút neskôr, a to o 22.40 h.

Zmena cestovného poriadku by mala podľa Morháčovej pomôcť aj cestujúcim zo Zvolena do Vrútok. Po novom už nebudú musieť prestupovať v Hornej Štubni a čakať na prípoj. Novinky pocítia ľudia aj na trase z Margecian do Košíc a späť. Na trase pribudnú dva vlaky, jeden s odchodom z Margecian o 8.58 h a druhý s odchodom z Košíc o 16.40 h.