Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Železničiarom pracujúcim v ŽSR stúpnu v tomto roku platy o 2,5 %

Železničiari čistia trať od snehu 30. januára 2015 pri obci Mníchova Lehota (okres Trenčín). Nočné sneženie a silný vietor skomplikovali rannú dopravu v okolí Trenčína a Bánoviec nad Bebravou. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V tomto roku sa zvýšia platy železničiarov pracujúcich vo všetkých troch štátnych železničných firmách.

Bratislava 12. marca (TASR) - V tomto roku sa zvýšia platy železničiarov pracujúcich vo všetkých troch štátnych železničných firmách. Po osobnom dopravcovi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a nákladnom dopravcovi Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sa totiž na náraste platov dohodli aj v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spravujú koľajnice.

Tento podnik ako tretí v poradí dnes podpísal kolektívnu zmluvu so zástupcami odborových centrál. "Táto kolektívna zmluva zabezpečí pre zamestnancov ŽSR v roku 2015 nárast priemernej mzdy vo výške 2,5 %, diferencovane podľa vnútorných organizačných jednotiek," opísala hovorkyňa firmy Martina Pavliková.

Pre zamestnancov ŽSR zostávajú zároveň zachované aj všetky sociálne istoty. Zmluva je platná od 1. marca tohto roku do 31. decembra 2016.

V stredu 11. marca sa pritom na kolektívnej zmluve dohodli odborári spolu s vedením nákladného dopravcu ZSSK Cargo. Zamestnancom firmy porastie plat v priebehu tohto aj budúceho roka. Konkrétne v roku 2015 s účinnosťou od 1. marca vzrastú platy všetkých zamestnancov tejto firmy o 13 eur. Zároveň sa o 30 eur zvýšia platy pre rušňovodičov pracujúcich v spoločnosti. Súčasne sa dohodlo, že od 1. januára 2016 sa všetkým zamestnancom zvýši plat rovnako o 13 eur a rušňovodičom o 30 eur.

Ďalšie ustanovenia, ktoré sa v kolektívnej zmluve dohodli, sa týkajú tvorby a čerpania sociálneho fondu. Zvyšujú sa tak sumy pri poskytovaní jednorazovej sociálnej výpomoci hradené z prostriedkov sociálneho fondu a sumy odmien poskytovaných pri životných výročiach.

Na raste platov sa ešte vo februári dohodli odbory aj u osobného dopravcu ZSSK. Zamestnancom spoločnosti sa zvýšia platy v tomto roku o 2 % oproti priemernej mzde za rok 2014. Konkrétne si od februára 2015 rušňovodiči prilepšili o 30 eur, vlakvedúci v priemere o 29,50 eura a ostatné profesie približne o 15 eur. Okrem toho dostanú osobní pokladníci za sťažený pracovný režim 0,10 eura za každú odpracovanú hodinu.