Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Železničiarom pracujúcim v ŽSR stúpnu v roku 2016 platy o 30 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vyplýva to z dodatku ku Kolektívnej zmluve ŽSR, ktorú dnes podpísali predstavitelia železníc s 11 odborovými organizáciami.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Zamestnancom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) stúpnu v roku 2016 tarifné mzdy o 30 eur pri zachovaní objemu prémií. Vyplýva to z dodatku ku Kolektívnej zmluve ŽSR, ktorú dnes podpísali predstavitelia železníc s 11 odborovými organizáciami.

"Snahou zamestnávateľa bolo dosiahnutie kompromisu - motivačného pre obidve zmluvné strany," konštatoval generálny riaditeľ ŽSR Dušan Šefčík. Cieľom železníc je podľa jeho slov to, aby záväzky z kolektívnej zmluvy dokumentovali prijateľnú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom zamestnancov. "A tým prispeli k budovaniu značky ŽSR sympatickej nielen pre samotných železničiarov, ale aj pre ostatných," doplnil.

V blízkej budúcnosti čakajú podľa neho firmu veľké výzvy. "Nielen veľké firmy sa dnes bavia nielen o mzde, ale aj o systéme vzdelávania, ktorý je pre budúcnosť aj v ŽSR dôležitý," opísal Šefčík.

Kolektívne vyjednávania medzi firmou a odborármi sa začali ešte v polovici októbra tohto roka. Podľa predsedu Odborového združenia železničiarov Františka Zaparanika boli rokovania konštruktívne. "Verím, že zamestnanci to ocenia a bude to dobrý odrazový mostík pre ďalšie vyjednávania," zhodnotil výsledky rokovaní Zaparanik.