Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Železničná spoločnosť bojuje proti koronavírusu viacerými opatreniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

ZSSK zavádza zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia, dezinfekciu rušňov, úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom, dezinfekciu vozidiel chlórom.

Bratislava 9. marca (TASR) – Ozónové čistenie vozidiel aj dezinfekcia rušňov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bojuje proti koronavírusu všetkými prostriedkami. Krízový štáb dopravcu okrem toho monitoruje situáciu.

V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zavádza zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia, dezinfekciu rušňov, úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom, dezinfekciu vozidiel chlórom a zvýšenú frekvenciu dezinfekcie diaľkových vozňov jeden až trikrát za 24 hodín.

V rámci interných opatrení národný dopravca pripravuje možnosť pracovať z domu (tzv. home office) pre tých zamestnancov, ktorým to povaha práce umožňuje, monitoring práceneschopnosti a návštev lekárov zamestnancami, zrušenie všetkých zahraničných ciest a obmedzenie tuzemských ciest, zrušenie všetkých školení okrem tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a osobných ochranných pracovných prostriedkov.

Zamestnancom prvého kontaktu, teda vlakovému personálu a zamestnancom osobných pokladníc, bude vydaný komplexný balíček s ochrannými pomôckami, ktorý bude obsahovať antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice. Vlakvedúci navyše dostanú aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus.

ZSSK taktiež zavádza opatrenia na zvýšenú mieru dezinfekcie svojich pracovísk. Národný dopravca zároveň bojuje s nedostatkom potrebných ochranných prostriedkov a s ich neúmerne rastúcou cenou, preto vyzval na úzku spoluprácu Ministerstvo dopravy a výstavby SR a externých dodávateľov. "Vzhľadom na aktuálne rušenie rôznych kultúrnych a športových podujatí a prerušenie vyučovania na školách sa predpokladá, že dôjde k zníženiu počtu cestujúcich vo vlakoch," predpokladá ZSSK.