Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Železničná spoločnosť Cargo dostala 216,6 mil. eur za predaj vagónov

Ilustračné foto Foto: TASR

Prijaté financie použila spoločnosť podľa hovorcu Martina Halandu na zníženie dlhov.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dostal v júli 216,6 milióna eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za predaj vozňov do dcérskej firmy Cargo Wagon. Prijaté financie použila spoločnosť podľa hovorcu Martina Halandu na zníženie dlhov.

Z toho išlo na úhradu časti návratnej finančnej pomoci 97,7 milióna eur. "Nesplatená suma záväzku voči Ministerstvu financií (MF) SR je z tejto výpomoci už len 19,5 milióna eur," vyčíslil Halanda pre TASR. Splatná je podľa jeho slov v dvoch splátkach do 31. augusta 2016.

Zároveň ZSSK Cargo zaplatila časť svojho záväzku voči Železniciam Slovenskej republiky vo výške 15 miliónov eur. Tento dlh vznikol nezaplatením faktúr za prístup na koľajnice v roku 2010. "Nesplatená časť tohto záväzku je už len 35,5 milióna eur, splatná je v dvoch splátkach v rokoch 2016 a 2017," doplnil Halanda.

Ďalších približne 89 miliónov eur použila firma na splatenie všetkých prevádzkových úverov a zvyšok slúžil na úhradu DPH za odpredaj vozňov.

Spoločnosť tak odhaduje na konci roku 2015 celkový dlh vo výške maximálne 140 miliónov eur. V roku 2012 pritom zadlženie ZSSK Cargo predstavovalo 473,7 milióna eur.

Štátna ZSSK Cargo predala 12.342 vagónov, ktoré boli vyčlenené do dcérskej firmy Cargo Wagon. V nej po medzinárodnej súťaži získala 66-% podiel švajčiarska spoločnosť Ahaus-Alstätter Eisenbahn Cargo (AAE). Firma prešla fúziou so spoločnosťou VTG. ZSSK Cargo si bude po predaji vagóny spätne prenajímať, a to 8216 kusov.