Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Železničná spoločnosť Slovensko využila eurofondy na 100 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

V rámci Operačného programu Doprava v tomto programovom období zakúpila ZSSK 32 vlakových súprav tak na trakčný, ako aj dieselový pohon.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) predpokladá v tomto roku prepraviť v rámci Slovenska vyše 43 miliónov cestujúcich. Približne rovnaký počet jej služby využil aj v minulom roku.

Ako povedal pre TASR generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor, strategickým zámerom spoločnosti je, aby ľudia vlaky čo najviac využívali. Základným predpokladom plnenia tohto cieľa je zásadná modernizácia vozového parku železníc, čo sa aj postupne darí. V rámci Operačného programu Doprava v tomto programovom období zakúpila ZSSK 32 vlakových súprav tak na trakčný, ako aj dieselový pohon. Realizácia tohto projektu v hodnote viac ako 230 miliónov eur je financovaná vo výške 177 miliónov eur z eurofondov a štátneho rozpočtu a ostatok je financovaný z prostriedkov ZSSK.

V čerpaní prostriedkov z eurondov nemá ZSSK, ako zdôrazňuje Gábor, žiadne resty a ani problémy. Dokonca, keďže sa v rámci rezortu dopravy uvoľnili prostriedky z iných projektov, požiadali Brusel o možnosť realokácie týchto financií a ich využitie na nákup ďalších elektrických a motorových jednotiek, ktoré by posilnili najmä dopravu pri veľkých aglomeráciách. Podľa tvrdenia šéfa ZSSK by sa potom takmer 50 % železničnej dopravy v SR realizovalo v nových, moderných súpravách.



V modernizácii vozňového parku chce spoločnosť pokračovať aj v programovom období 2014 až 2020. Už v súčasnosti sa pripravujú základné dokumenty tak, aby sa celý proces mohol bez problémov začať.