Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ŽELIEZOVCE: Nízkoenergetické byty ušetria ľuďom časť peňazí za nájomné

Nové nájomné byty v Želiezovciach postaví súkromná spoločnosť.

Želiezovce 17. marca (TASR) – V Želiezovciach pribudnú tento rok desiatky nových nájomných bytov. Mesto od začiatku roka pripravuje výstavbu 32 štandardných bytov a 24 bytových jednotiek s nižším štandardom. Ďalších 20 nových bytov má vzniknúť už na jeseň po rekonštrukcii bývalej slobodárne. „Záujem o tento typ bývania v našom meste určite je. Dokazuje to aj dotazník, na základe ktorého evidujeme približne 100 žiadateľov o nájomný byt,“ uviedol primátor Želiezoviec Pavel Bakonyi.

Nové byty budú podľa jeho slov projektované a postavené ako nízkoenergetické. Aj vďaka tomu by malo byť nájomné v nich prijateľné aj pre sociálne slabších nájomníkov. „Nebudú to vyložene pasívne domy, ale budú také úsporné, aby v nich náklady na energie boli oproti bežným bytom iba polovičné. To nám umožní stlačiť výšku poplatku za bývanie čo najviac,“ skonštatoval Bakonyi. Ako upresnil, v bežných bytoch by výška nájomného nemala presiahnuť sumu 200 eur mesačne a v nájomných bytoch s nižším štandardom 60 až 70 eur za mesiac.

Nové nájomné byty v Želiezovciach postaví súkromná spoločnosť. Mesto ju vybralo spomedzi šiestich záujemcov. Po ukončení výstavby radnica byty od firmy odkúpi za peniaze z vlastných zdrojov, ale aj zo štátnej dotácie a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. „Termín ukončenia výstavby je koniec roka 2013. Dodávateľ, ktorý bude rekonštruovať a prestavovať slobodáreň prisľúbil, že v prípade, ak bude do konca apríla vydané stavebné povolenie, dokáže odovzdať byty v tomto objekte už v priebehu októbra tohto roka,“ doplnil Bakonyi.