Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Žiaci cvičných firiem budú súťažiť v medzinárodnej konkurencii

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okrem Slovenska sú na veľtrh prihlásené cvičné firmy z Českej republiky, Slovinska, Rumunska, Turecka a Španielska.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Žiaci cvičných firiem si overia a porovnajú svoje vedomosti a zručnosti s rovesníkmi zo zahraničia. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2022, ktorý organizuje Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV), sa uskutoční 18. - 19. októbra v priestoroch Vzdelávacieho strediska KIA Slovakia v Gbeľanoch. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Okrem Slovenska sú na veľtrh prihlásené cvičné firmy z Českej republiky, Slovinska, Rumunska, Turecka a Španielska. Tohtoročný veľtrh je venovaný téme "Etika v podnikaní". ŠIOV uviedol, že je miestom, kde si žiaci domácich aj zahraničných cvičných firiem môžu vyskúšať v priamom kontakte so zákazníkom všetko, čo sa v simulovanom prostredí naučili. Cvičná firma ako vyučovací predmet patrí k tým formám podnikateľského vzdelávania, ktoré umožňujú užšie prepojenie školskej prípravy s hospodárskou praxou.

"Veľmi ma teší rastúci záujem žiakov o cvičné firmy, o čom svedčí aj počet firiem prihlásených na tohtoročný medzinárodný veľtrh. Je mimoriadne dôležité, že cvičné firmy si udržiavajú svoju dlhoročnú kontinuitu, ktorú neprerušila ani pandémia, ktorá naopak priniesla niektoré inovácie a vylepšenia napríklad v podobe nových súťažných disciplín," uviedol riaditeľ ŠIOV Branislav Hadár. Cvičné firmy sú podľa neho dôležitou a zaujímavou súčasťou vzdelávacieho procesu, ktorá nielenže pretrváva, ale neustále sa vyvíja a rozširuje.

Súčasťou veľtrhu budú súťaže cvičných firiem. Medzinárodný veľtrh poskytuje možnosť komunikovať v cudzom jazyku, riešiť obchodné prípady, nadväzovať obchodné a partnerské vzťahy aj s podporou reálnych partnerov.