Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Žiaci sa vo Vrútkach zoznamujú so študijnými odbormi v oblasti dopravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci žiakom dajú kariérne poradenstvo a odporučia im ich ďalšie študijné smerovanie a výber povolania.

Vrútky 9. septembra (TASR) – Záujem žiakov o štúdium dopravných smerov chce Ministerstvo dopravy a výstavby SR zvýšiť prostredníctvom podujatia „Kam po skončení základnej školy - Študuj dopravu“. Akcia sa koná vo štvrtok pri Železničnej stanici vo Vrútkach. Návštevníci sa môžu zoznámiť so študijnými a učebnými odbormi v oblasti dopravy, dopravných stavieb a poštových služieb. Odborníci žiakom dajú kariérne poradenstvo a odporučia im ich ďalšie študijné smerovanie a výber povolania.

Podujatím chceme mladých ľudí motivovať, aby študovali dopravné smery. Chceme im ukázať, že práca v doprave má svoj zmysel, čaro a hlavne budúcnosť,“ povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Súčasťou programu sú ukážky výkonu povolaní najmä v železničnej a cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, návšteva priestorov autobusu, kamióna či rušňa. „Veľkú perspektívu vidím v práci rušňovodiča. Železničná doprava je pri súčasnom trende ekologizácie budúcnosťou. Vlaky budú jazdiť stále, preto je pozícia rušňovodiča stabilným pracovným miestom, navyše so zaujímavým platom,“ zdôraznil Doležal.

Študuj dopravu je spoločné podujatie rezortu dopravy s mestom Vrútky, Strednou odbornou školou dopravnou Martin-Priekopa, ďalšími rezortnými strednými odbornými školami, Žilinskou univerzitou v Žiline, rezortnými zamestnávateľmi a vybranými regionálnymi partnermi.