Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Žiadatelia o hypotéku musia zvažovať svoje možnosti aj podľa veku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mladý človek uvažujúci nad vlastným bývaním by mal momentálne predovšetkým šetriť, aby mal aj vlastné financie, upozornil generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance R. Valko.

Bratislava 28. februára (TASR) - Mladý človek, ktorý práve skončil školu, začal pracovať a uvažuje nad tým, že by si o pár rokov vzal úver na bývanie. Na druhej strane niekto vo veku 40 rokov a viac, kto si potrebuje zaobstarať nehnuteľnosť na hypotéku. Možnosti záujemcov o úver sú podľa veku rôzne a musia sa na to aj pripraviť.

Mladý človek uvažujúci nad vlastným bývaním by mal momentálne predovšetkým šetriť, aby mal aj vlastné financie, upozornil generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Radoslav Valko. "Zároveň by mal mať čo možno najmenej záväzkov, aby ho v čase, keď si bude chcieť vziať hypotéku, banka vyhodnotila ako nerizikového a dobrého klienta," vysvetlil.

V prípade, že nebude mať žiadne vlastné rezervy, bude si musieť hypotéku dofinancovať spotrebným úverom. "To je veľmi drahé riešenie, ktoré výrazne zaťažuje rozpočet," upozornil. Spotrebné úvery majú totiž maximálnu dobu splácania osem rokov, splátka za ne je tak vyššia. Kým dôjde ku kúpe nehnuteľnosti, ušetrené peniaze sa dajú zhodnocovať vhodným investovaním, radí Valko.

Vziať si úver na bývanie by sa podľa neho nemali obávať ani ľudia vo vyššom veku od 40 do 50 rokov. "Starší ľudia nie sú pre banku takí rizikoví. Práve naopak, banka si vie pri nich skontrolovať ich históriu správania sa k financiám," opísal odborník. Pokiaľ majú vlastné zdroje, prípadne majetok a stabilné zamestnanie, môžu mať podľa neho veľmi dobré úrokové sadzby na hypotékach aj v takomto veku.

"Čo však môže byť problém, je trošku vyššia splátka úveru, lebo ich nemôžu splácať takú dlhú dobu ako mladí ľudia," pripomenul Valko. Navyše, keďže štát nechce, aby ľudia išli pri hypotékach do veľkého rizika, percento vlastných zdrojov musia mať ľudia vo vyššom veku väčšie. "Čiže v úrokovej sadzbe nemusí byť pri mladých a starších ľuďoch v zásade rozdiel, ale v dĺžke splatnosti a výške hypotéky rozdiel bude," dodal.