Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Žiadosti o príspevky prvej pomoci za apríl treba podať do nedele

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila 31. marca vláda.

Bratislava 28. mája (TASR) – Žiadosti o príspevky prvej pomoci zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení za mesiac apríl môžu záujemcovia zasielať už len do nedele (31. 5.) do polnoci. Od pondelka (1. 6.) začnú úrady práce prijímať výkazy alebo aj žiadosti záujemcov o pomoc za máj, upozornilo vo štvrtok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Proces vyplácania aprílových príspevkov sa nám zrýchlil, keďže viac ako 90 % úhrad ide zamestnávateľom a SZČO, ktorí žiadajú opätovne a posielajú nám už iba výkazy. Zvyšok sú noví žiadatelia, ktorým zasielame na podpis dohody," informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Hovorkyňa rezortu Veronika Husárová spresnila, že žiadatelia, ktorí za apríl žiadajú o pomoc v rámci rovnakého opatrenia ako za mesiac marec, pošlú úradom práce iba vyplnený výkaz a uvedú číslo uzatvorenej dohody. "Ak žiadateľ ešte dohodu nemá, ale žiadosť za marec poslal, môže požiadať o príspevok za apríl a vo výkaze neuvedie číslo dohody," uviedla Husárová.

Pokiaľ podnikatelia, firmy či fyzické osoby žiadajú o iný finančný príspevok ako v marci, vyplnia elektronicky žiadosť a výkaz pre dané opatrenie a tieto dva nepodpísané dokumenty pošlú elektronicky na e-mailovú adresu prislúchajúceho úradu práce. Žiadatelia sa môžu rozhodnúť pre príspevok z iného opatrenia podľa toho, ktorá pomoc je pre nich výhodnejšia. Prechádzať však nemôžu v rámci opatrenia 3. Ak raz požiadali o príspevok 3A, nemôžu ďalší mesiac žiadať o príspevok 3B alebo naopak.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila 31. marca vláda. MPSVR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie nového koronavírusu. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.