Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Reformou TPS sa rezort hospodárstva SR bude zaoberať v roku 2017

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dôvodom je slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. o vláda sme sa totiž v programovom vyhlásení zaviazali, že prehodnotíme tarify za prevádzkovanie systému, uviedol minister.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Reformou tzv. tarify za prevádzkovanie systému (TPS) sa chce Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zaoberať v roku 2017. Uviedol to dnes v Bratislave šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v rámci medzinárodnej konferencie SET Plan - Central European Energy Conference (CEEC).

"Keďže sme mali tento polrok predsedníctvo (v Rade EÚ), venovali sme sa európskym témam, začneme sa konkrétne reformou TPS zaoberať v budúcom roku. Ako vláda sme sa totiž v programovom vyhlásení zaviazali, že prehodnotíme TPS," povedal.

"Prinesieme na verejnú diskusiu niekoľko návrhov, možno tri alebo štyri, o ktorých budeme diskutovať, či už s podnikateľskou sférou, so zamestnávateľmi, ako aj s verejnosťou - laickou alebo odbornou, o tom, aký spôsob zvoliť," spresnil.

Tarifa za prevádzkovanie systému významne ovplyvňuje koncovú cenu elektriny. Zahŕňa v sebe podporu ťažby domáceho uhlia, výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, podporu vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla, a náklady organizátora krátkodobého trhu s elektrinou.