Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Žilinské vydavateľstvo Poradca podnikateľa zavŕši 30 rokov na trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Spoločnosť s čisto slovenským kapitálom prevádzkuje aj niekoľko odborných internetových portálov.

Žilina 25. novembra (TASR) – Žilinské vydavateľstvo Poradca podnikateľa zavŕši v tomto roku tridsaťročné pôsobenie na trhu ekonomických a právnych informácií a služieb na Slovensku a v Česku. Spoločnosť s čisto slovenským kapitálom prevádzkuje niekoľko odborných internetových portálov ako daňové centrum, mzdové centrum, verejná správa či bezpečnosť v praxi a ročne ich navštívi viac ako 6,5 milióna unikátnych návštevníkov.

Vydavateľský a vzdelávací dom, ktorý od založenia nezmenil majiteľa, zamestnáva vyše 120 ľudí. "Pred piatimi rokmi sme mali desaťtisíce predplatiteľov, jeden milión návštevníkov na internetových stránkach ročne a 25 miliónov vydaných publikácií. V tridsiatom roku pôsobenia na trhu pomáhajú naše produkty denne státisícom ľudí. A môžeme smelo konštatovať, že sme jedno z mála vydavateľstiev, ktorému sa podarilo prejsť z papierového vydavateľstva do onlinu," uviedla marketingová riaditeľka Silvia Milová.

Prvou publikáciou vydavateľstva bola v roku 1990 publikácia jeho zakladateľa Maximiliána Málika. "Ako právnik sa vyznal v zmenách a mnoho ľudí ho začalo žiadať o radu. Nevyznali sa v zákonoch ani v podnikaní a otec mal tieto dve veci v sebe, len ich oprášil. Zrazu začal byť pre ľudí spontánne žiadaný a potrebný. Po dvadsiatich rokoch strádania bol znova užitočný a doba ho chcela. Mal radosť, keď mohol druhým pomôcť, poradiť. A aby nemusel stále opakovať tie isté rady priateľom a známym, rozhodol sa vytvoriť prvú publikáciu s názvom Poradca podnikateľa," zaspomínal si Juraj Málik, ktorý spoločnosť spolu s otcom zakladal a momentálne ju vedie.

"Po vzniku sme sa rozhodli vynechať stredný článok - maloobchod a ísť priamo k zákazníkovi. Vytvorili sme vlastné distribučné kanály, marketing, databázu zákazníkov a postupom času aj vlastnú tlačiareň. Neskôr už nestačila jedna knižka a rozšírili sme ponuku o tituly špecializované na dane, účtovníctvo, mzdy a personalistiku. Okolo roku 2000 sme prešli na internetové vzdelávanie a poradenstvo. Rozšírili sme produkty pre právnikov, sudcov, starostov, personalistov i manažérov," vysvetlil Málik.

Vydavateľský a vzdelávací dom PP poskytne ročne viac ako 100.000 odborných odpovedí v oblasti daní, miezd a účtovníctva. "Už 25 rokov nepretržite vydávame odborné periodiká Daňový a účtovný poradca podnikateľa (DÚPP) a Personálny a mzdový poradca podnikateľa (PMPP). Máme viac ako 10.000 predplatiteľov, na našich školeniach sme mali pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu ročne cez 10.000 účastníkov a usporiadali sme 15 odborných konferencií," doplnila marketingová riaditeľka vydavateľstva.

Pripomenula, že spoločnosť Poradca podnikateľa je aktívna aj v oblasti filantropie a spoločenskej zodpovednosti. "Už viac ako 24 rokov aktívne podporuje deti a pestúnske rodiny, ďalej podporujeme športové aktivity mládeže i dospelých, študentov aj umenie. V roku 1997 založili manželia Juraj a Jaroslava Málikovci Nadáciu Rozum a Cit, vďaka ktorej sa podarilo podporiť takmer 1400 náhradných rodín sumou vyše 700.000 eur. K tomuto prispeli aj samotní klienti, keďže časť z predaných produktov Poradcu podnikateľa venuje spoločnosť nadácii," dodala.