Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zisk aj tržby amerického koncernu Coca-Cola v prvom kvartáli vzrástli

Na archívnej snímke z 10. júla 2019 Iránky pijú Coca-Colu v kaviarni v centre Teheránu. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla tiež, že jej rozhodnutie pozastaviť činnosť v Rusku zníži jej ročný zisk o 4 centy na akciu.

Atlanta 25. apríla (TASR) - Zisk aj tržby amerického koncernu Coca-Cola v 1. štvrťroku 2022 vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali. Prispeli k tomu vyššie ceny a oživenie dopytu po nápojoch v reštauráciách po uvoľnení obmedzení na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19.

Podľa najnovších údajov sa zisk spoločnosti za tri mesiace do konca marca 2022 zvýšil na 2,78 miliardy USD (2,57 miliardy eur) z 2,25 miliardy v 1. štvrťroku minulého roka.

Bez započítania jednorazových položiek vykázala Coca-Cola upravený zisk 2,80 miliardy USD alebo 64 centov na akciu. Analytici pritom očakávali, že zarobí v priemere 58 centov na akciu.

Tržby koncernu v uplynulom kvartáli stúpli o 16,3 % na 10,49 miliardy USD z 9,02 miliardy USD rok predtým. Prekonali tak odhady analytikov, ktorí koncernu predpovedali tržby 9,83 miliardy USD.

Spoločnosť uviedla tiež, že jej rozhodnutie pozastaviť činnosť v Rusku zníži jej ročný zisk o 4 centy na akciu.

Stúpajúce náklady na ingrediencie, ako sú káva a cukor, ako aj prudký nárast nákladov na prácu a dopravu prinútili výrobcov spotrebného tovaru zvýšiť ceny, ale dopyt zostal odolný, pretože spotrebitelia po pandémii míňajú viac.

Analytici a firmy však varovali, že dopyt sa môže spomaliť, keďže vojna na Ukrajine a zákaz vývozu palmového oleja z Indonézie zvyšujú globálne ceny potravín.

(1 EUR = 1,0817 USD)