Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Zisk aj tržby ASML v 1. štvrťroku prekonali očakávania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Holandská spoločnosť ASML dosiahla za 1. štvrťrok 2021 čistý zisk 1,33 miliardy eur a tržby 4,36 miliardy eur.

Veldhoven 21. apríla (TASR) - Holandský holding ASML, jeden z najväčších dodávateľov systémov pre výrobcov čipov, v stredu oznámil lepší ako očakávaný čistý zisk za 1. štvrťrok 2021. Zároveň zvýšil svoju celoročnú prognózu predaja, pričom poukázal na silný dopyt v súvislosti s aktuálnym globálnym nedostatkom čipov.

ASML najnovšie predpovedá nárast tržieb za celý rok o zhruba 30 %, zatiaľ čo v januári ešte počítal s ich zvýšením "minimálne o 10 %". „V porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi zaznamenávame výrazný nárast dopytu vo všetkých segmentoch trhu a v našom portfóliu produktov,“ uviedol riaditeľ Peter Wennink.

Medzi zákazníkov ASML patria všetci významní výrobcovia čipov, TSMC, Samsung a Intel, ktorí nedávno oznámili veľké plány na zvýšenie produkcie, čo znamená, že budú potrebovať dodávky od ASML.

Holandská spoločnosť ASML dosiahla za 1. štvrťrok 2021 čistý zisk 1,33 miliardy eur a tržby 4,36 miliardy eur.

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, očakávali za prvé tri mesiace roka zisk 1,08 miliardy eur a tržby 4,02 miliardy eur.

ASML so sídlom v meste Veldhoven na juhu Holandska je dominantným výrobcom litografických systémov, ktoré pomáhajú zmapovať drobné obvody počítačových čipov a každý z nich stojí až 200 miliónov eur.

Spoločnosť v stredu tiež uviedla, že hodnota čistých objednávok sa do 31. marca zvýšila na 4,74 miliardy eur zo 4,24 miliardy eur na konci roka 2020.