Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Zisk aj tržby Kraft Heinz vo 4. štvrťroku klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Tržby spoločnosti zaostali za odhadmi Wall Street.

New York 14. februára (TASR) - Americká potravinárska spoločnosť Kraft Heinz zaznamenala vo 4. štvrťroku 2023 pokles zisku, ale menší ako jej predpovedali analytici. Tržby spoločnosti však zaostali za odhadmi Wall Street. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Americký výrobca kečupov a omáčok, ale aj mliečnych výrobkov, nápojov, chladených a mrazených pokrmov uviedol, že za tri mesiace do konca decembra 2023 sa jeho zisk znížil na 757 miliónov USD (701,38 milióna eur) alebo 61 centov na akciu z 890 miliónov USD alebo 72 centov/akcia v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Upravený zisk bez jednorazových položiek dosiahol 78 centov na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali zisk 77 centov na akciu.

Tržby spoločnosti za 4. štvrťrok klesli na 6,86 miliardy USD zo 7,38 miliardy USD v predchádzajúcom roku. Analytici však očakávali tržby vo výške 6,99 miliardy USD.

Kraft Heinz, podobne ako iní výrobcovia spotrebného tovaru, minulý rok zvyšoval ceny v reakcii na inflačné tlaky, ktoré zdvihli jeho vstupné náklady. Ceny v rámci portfólia Kraft Heinz v sledovanom období vzrástli o 3,7 percentuálneho bodu. Aj keď to podporilo jeho tržby, objem predaja za tri mesiace do konca decembra klesol medziročne o 4,4 percentuálneho bodu, keďže kupujúcich zasiahli vyššie ceny.

Za celý rok 2023 vykázala spoločnosť organický rast predaja o 3,4 %. V tomto roku predpovedá jeho spomalenie na 2 %.

(1 EUR = 1,0793 USD)