Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk aj tržby Novo Nordisk v 1. kvartáli prekonali očakávania

Foto: TASR/AP

Tieto výsledky prekonali odhady analytikov, ktorí predpovedali Novo Nordisk čistý zisk v priemere 11,8 miliardy DKK a tržby 32,4 miliardy DKK.

Kodaň 5. mája (TASR) - Dánska farmaceutická spoločnosť Novo Nordisk dosiahla v 1. štvrťroku 2021 vyššie príjmy, ako jej predpovedali analytici. Podporil ju najmä dopyt po liekoch na diabetes a obezitu.

Najväčší svetový výrobca inzulínu v stredu uviedol, že jeho čistý zisk sa za tri mesiace do konca marca 2021 zvýšil o 6 % na 12,6 miliardy dánskych korún (1,69 miliardy eur) a tržby zostali stabilné na úrovni 33,8 miliardy DKK.

Tieto výsledky prekonali odhady analytikov, ktorí predpovedali Novo Nordisk čistý zisk v priemere 11,8 miliardy DKK a tržby 32,4 miliardy DKK.

Spoločnosť Novo Nordisk má o niečo viac než 50-percentný podiel na globálnom trhu s analógmi liekov GLP-1, čo je hormón zvyšujúci sekréciu inzulínu. V tomto sektore zaznamenal Novo Nordisk nárast tržieb o 23 %. A zároveň, tržby z predaja lieku Rybelsus vzrástli o 247 %.

Novo Nordisk má tiež podiel o niečo viac než 47 % na globálnom trhu s inzulínom.

V uplynulom kvartáli pritom výsledky Novo Nordisk ovplyvnil prudký pokles cien antidiabetík v Spojených štátoch, kde generuje takmer polovicu tržieb.

(1 EUR = 7,4361 DKK)