Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zisk americkej maloobchodnej siete Target sa prepadol

Pracovník kráča po parkovisku pred americkým supermarketom Target, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Maloobchodný reťazec preto oznámil, že vo 4. kvartáli očakáva prevádzkovú maržu na polovičnej úrovni než pôvodne, čo znamená 3 %.

Minneapolis 16. novembra (TASR) - Americký maloobchodný reťazec Target zaznamenal za 3. kvartál súčasného obchodného roka prudký pokles zisku a aj po úprave o mimoriadne položky zisk výrazne zaostal za očakávaniami. Spoločnosť zároveň upozornila, že v poslednom štvrťroku, ktorý zahrnuje kľúčové vianočné obdobie, počíta s poklesom tržieb. Dôvodom je stále vysoká inflácia a zmeny vo výdavkoch zákazníkov. Informovali o tom agentúra Reuters a server RTTNews.

Jeden z najväčších maloobchodných reťazcov v Spojených štátoch v stredu uviedol, že čistý zisk za 3. štvrťrok 2022/2023, čo predstavuje obdobie od augusta do konca októbra, dosiahol 712 miliónov USD (684,35 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka vykázala spoločnosť zisk 1,49 miliardy USD.

Bez započítania mimoriadnych položiek zaznamenal Target zisk na akciu na úrovni 1,54 USD. Maloobchodná sieť tak výrazne zaostala za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 2,13 USD.

Tržby sa medziročne zvýšili o 3,4 % na 26,52 miliardy USD, spoločnosť však oznámila, že v prípade porovnateľných tržieb očakáva v poslednom vianočnom štvrťroku ich pokles. Dodala, že výdavky spotrebiteľov sa "dramaticky zmenili," pričom pokles dopytu registruje Target pri všetkých produktoch, od hračiek až po nábytok.

Zníženie výdavkov spotrebiteľov v dôsledku prudkého rastu cien zasiahlo Target spomedzi veľkých maloobchodných reťazcov najviac. V rámci svojho produktového mixu sa totiž viac než konkurencia orientuje na neesenciálne výrobky, ako sú napríklad odevy, elektronika či vybavenie domácností. Spoločnosť tak musela pristúpiť k výrazným zľavám, aby sa zbavila prebytočných zásob. Aj napriek tomu zákazníci nakupujú tieto produkty v menšej miere.

Maloobchodný reťazec preto oznámil, že vo 4. kvartáli očakáva prevádzkovú maržu na polovičnej úrovni než pôvodne, čo znamená 3 %. Zároveň uviedol, že v prípade porovnateľných tržieb predpokladá ich pokles na dolnej úrovni jednocifernej stupnice.

(1 EUR = 1,0404 USD)