Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zisk britského výrobcu vakcín AstraZeneca v roku 2021 klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť vlani čelila tiež obrovským nákladom po prevzatí americkej biotechnologickej spoločnosti Alexion v hodnote 39 miliárd USD.

Londýn 10. februára (TASR) – Britský výrobca vakcín proti ochoreniu COVID-19 AstraZeneca vo štvrtok uviedol, že jeho čistý zisk minulý rok klesol, aj keď tržby strmo vzrástli. Dôvodom boli náklady spojené s prevzatím americkej biotechnologickej firmy Alexion a ďalšie výdavky. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Zisk spoločnosti za rok 2021 po zdanení klesol na 112 miliónov USD (97,94 milióna eur) z 3,2 miliardy USD v roku 2020, uviedla farmaceutická spoločnosť vo vyhlásení.

Celkové tržby vrátane príjmov z predaja vakcíny Vaxzevria proti ochoreniu COVID-19 však stúpli o 41 % na 37,4 miliardy USD, pričom tržby z vakcíny Vaxzevria dosiahli takmer 4 miliardy USD.

AstraZeneca vyvinula svoju vakcínu proti ochoreniu COVID-19 spolu s univerzitou v Oxforde.

Farmaceutická spoločnosť vlani čelila tiež obrovským nákladom po prevzatí americkej biotechnologickej spoločnosti Alexion v hodnote 39 miliárd USD. A ďalšie výdavky boli spojené s odpismi a reštrukturalizáciou.

Pri pohľade do roku 2022 skupina predpovedá klesajúci predaj vakcíny Vaxzevria, keďže pandémia ustupuje.

(1 EUR = 1,1435 USD)