Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Zisk automobilky BMW v 1. kvartáli klesol o takmer dve tretiny

Na archívnej snímke logo automobilky BMW Foto: TASR/AP

Jeden z najväčších výrobcov prémiových automobilov vo štvrtok uviedol, že za prvé tri mesiace tohto roka zaznamenal čistý zisk na úrovni 3,66 miliardy eur.

Mníchov 4. mája (TASR) - Nemecká automobilka BMW oznámila za 1. štvrťrok pokles čistého zisku o takmer dve tretiny, pod čo sa však výrazne podpísali mimoriadne položky, ktoré prudko vylepšili výsledky firmy pred rokom. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Jeden z najväčších výrobcov prémiových automobilov vo štvrtok uviedol, že za prvé tri mesiace tohto roka zaznamenal čistý zisk na úrovni 3,66 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 64 %. Firma však uviedla, že výsledky v minulom roku ovplyvnil jednorazový efekt v dôsledku konsolidácie spoločného podniku BMW s Brilliance China Automotive Holdings.

Zisk BMW pred zdanením (EBT) dosiahol 5,13 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka predstavoval 12,23 miliardy eur. Marža EBT klesla z 39,3 % pred rokom na 13,9 %. Na druhej strane, marža EBIT (zisk pred úrokmi a daňami) v rámci automobilového segmentu vzrástla z 8,9 % na 12,1 %.

Tržby za 1. kvartál dosiahli 36,85 miliardy eur, dodala automobilka. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 18,3 %, aj keď v Európe a Číne klesli. Dôvodom je tlak inflácie a v prípade Číny dôsledky protipandemických opatrení v krajine. Spoločnosť BMW však naďalej očakáva mierne zotavenie v Európe, mohutný rast v USA a stabilizáciu na čínskom trhu.