Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Zisk juhokórejskej automobilky Hyundai klesol o vyše desatinu

Foto: TASR/AP

Pod pokles sa podpísal najmä slabší dopyt po autách juhokórejskej firmy na trhoch Číny, Ruska a Brazílie.

Soul 26. apríla (TASR) - Juhokórejská automobilka Hyundai Motor oznámila za 1. štvrťrok pokles zisku o vyše desatinu, pod čo sa podpísal najmä klesajúci predaj na kľúčovom čínskom trhu. Výsledkom je tak pokles zisku už 9. kvartál po sebe. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Najväčšia juhokórejská automobilka uviedla, že v prvých troch mesiacoch tohto roka dosiahla čistý zisk 1,69 bilióna wonov (1,31 miliardy eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval čistý zisk firmy 1,91 bilióna wonov. Medziročne to znamená pokles takmer o 12 %. Napriek tomu je výsledok lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom zisku na 1,46 až 1,53 bilióna wonov.

Prevádzkový zisk klesol o 16 % na 1,34 bilióna wonov. To predstavuje pokles už 7. kvartál po sebe. Naopak, tržby sa zvýšili o 7 % na 22,35 bilióna wonov.

Predaj áut spoločnosti klesol v 1. štvrťroku medziročne o 6 % na 1,1 milióna vozidiel. Pod pokles sa podpísal najmä slabší dopyt po autách juhokórejskej firmy na trhoch Číny, Ruska a Brazílie. Najmä kľúčový čínsky trh zasiahol do celkových výsledkov automobilky. Predaj áut Hyundai v Číne klesol v 1. kvartáli medziročne o 10 %. Dôvodom je rastúci dopyt po športovo-úžitkových vozidlách, na čo rýchlo zareagovala napríklad čínska spoločnosť Great Wall Motor, ktorá svoje SUV zlacnila. Naopak, Hyundai sa stále do veľkej miery orientuje na menšie autá.

Juhokórejská ekonomika spomalila rast

Juhokórejská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka spomalenie rastu, pod čo sa podpísal najmä pokles exportu a spotreby. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil predbežné údaje juhokórejskej centrálnej banky.

Bank of Korea uviedla, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol za prvé tri mesiace tohto roka medzikvartálne o 0,4 % po 0,7-% raste v predchádzajúcom štvrťroku. Rast juhokórejskej ekonomiky sa spomaľuje rýchlym tempom, keďže v 3. kvartáli minulého roka vzrástla 4. najväčšia ekonomika v Ázii o 1,2 %.

Súkromná spotreba klesla medzištvrťročne o 0,3 %, keď pokles zaznamenali najmä výdavky na tovar dlhodobej spotreby. Ešte výraznejšie klesol export tovaru a služieb, a to o 1,7 %. Najvýraznejší pokles v rámci tohto ukazovateľa zaznamenal vývoz ropných produktov a automobilov. Na druhej strane, investície v stavebníctve vzrástli o 5,9 %.

Na medziročnej báze juhokórejská ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku o 2,7 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu spomalilo, keď v poslednom kvartáli 2015 zaznamenala rast na úrovni o 3,1 %.