Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Zisk automobilky Mercedes-Benz klesol v 1. štvrťroku o takmer štvrtinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Spoločnosť uviedla, že jej čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2,97 miliardy eur.

Berlín 30. apríla (TASR) - Nemecká automobilka Mercedes-Benz zaznamenala za prvé tri mesiace tohto roka pokles zisku o takmer štvrtinu po tom, ako predala menej áut. Napriek tomu dala najavo, že ceny svojich vozidiel znižovať nebude. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Spoločnosť uviedla, že jej čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2,97 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o takmer 25 %.

Ešte výraznejší pokles zaznamenal zisk pred úrokmi a daňami (EBIT). Dosiahol 3,86 miliardy eur, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje pokles o 30 %. EBIT upravený o jednorazové položky zaznamenal pokles o 34 % na 3,60 miliardy eur.

Tržby klesli o 4 % na 35,87 miliardy eur, pričom výrazne ich ovplyvnil segment osobných vozidiel. Objem predaja aj tržby v rámci Mercedes-Benz Cars klesli medziročne o 8 %. Tržby sa znížili na 25,71 miliardy eur, pričom divízia predala 462.978 áut.

Spoločnosť uviedla, že za poklesom je prechod na nové modely v segmente luxusných áut ako aj náklady súvisiace s dodávateľským reťazcom. Očakáva, že v 2. štvrťroku sa objem predaja zvýši, cenovú politiku však meniť nebude, čo znamená, že neplánuje znižovanie cien.

Naopak, objem predaja aj tržby v divízii dodávok Mercedes-Benz Vans zaznamenali rast. V prípade objemu predaja o 7 % na 105.425 vozidiel a v prípade tržieb o 6 % na 4,89 miliardy eur. Rast tržieb zaznamenala aj divízia Mercedes-Benz Mobility, a to o 3 %.