Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Bank of America vo 4. kvartáli klesol o vyše 20 %

Bank of America, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu bol výsledok lepší než predpokladali analytici.

Charlotte 19. januára (TASR) - Bank of America zaznamenala za 4. kvartál pokles zisku o viac než pätinu, napriek tomu prekonala odhady analytikov. Jej výsledky nepriaznivo ovplyvnila pandémia nového koronavírusu.

Druhá najväčšia banka v Spojených štátoch informovala, že vo 4. štvrťroku minulého roka zaznamenala zisk 5,21 miliardy USD (4,29 miliardy eur). V porovnaní s posledným štvrťrokom predchádzajúceho roka to znamená pokles o 22,8 %.

Napriek tomu bol výsledok lepší než predpokladali analytici. Upravený zisk na akciu totiž dosiahol 59 centov, zatiaľ čo analytici počítali s poklesom upraveného zisku na 55 centov/akcia.

Tržby banky za 4. kvartál dosiahli 20,1 miliardy USD. V medziročnom porovnaní sa tak znížili o 10,1 %. V tomto prípade výsledok mierne zaostal za očakávaniami, keď analytici počítali s poklesom tržieb na 20,68 miliardy USD.

Výsledky banky ovplyvnilo viacero faktorov súvisiacich s nepriaznivou situáciou v ekonomike po nástupe pandémie nového koronavírusu. Banka na jednej strane zvýšila rezervy na krytie úverových strát, na druhej zaznamenala prepad úrokových príjmov. Čisté príjmy z úrokov klesli o 16 % na 10,3 miliardy USD, čo je dôsledok nízkych úrokových sadzieb. Klesli však aj neúrokové príjmy. Tie sa vo 4. štvrťroku znížili o 4 % na 9,8 miliardy USD.

(1 EUR = 1,2132 USD)