Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zisk britského reťazca M&S prekonal v 1. polroku 2021/22 očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

M&S, ktorý okrem odevov predáva aj lahôdky a bytové doplnky, zaznamenal za šesť mesiacov do konca septembra 2021 zisk pred zdanením a opravnými položkami vo výške 269,4 milióna GBP.

Londýn 10. novembra (TASR) - Britský maloobchodný reťazec Marks & Spencer (M&S) v stredu prekonal odhady zisku za 1. polrok svojho finančného roka 2021/22. A zlepšil výhľad zisku za celý rok, už druhýkrát v priebehu pár mesiacov.

M&S očakáva celoročný zisk pred zdanením a opravnými položkami vo výške približne 500 miliónov libier (585,62 milióna eur) namiesto predchádzajúcich 350 miliónov GBP. Varoval však, že tlaky na náklady budú postupne silnejšie a upozornil, že opätovné vyplácanie dividend je aj naďalej nepravdepodobné.

M&S, ktorý okrem odevov predáva aj lahôdky a bytové doplnky, zaznamenal za šesť mesiacov do konca septembra 2021 zisk pred zdanením a opravnými položkami vo výške 269,4 milióna GBP. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí mu predpovedali zisk v pásme 205 až 264 miliónov GBP po strate 17,4 milióna GBP v rovnakom období minulého roka.

Reťazec uviedol, že obchodovanie za prvé štyri týždne súčasného kvartálu bolo v súlade s rastom v 2. štvrťroku (júl-september) a predbehlo očakávania manažmentu. Predpokladá tiež, že sa silný dopyt v blízkom čase udrží.

Predaj potravín za 1. polrok vzrástol o 10,4 % v porovnaní s rokom 2019/20, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu, ktorá negatívne ovplyvnila obchodovanie. A tržby z odevov a a bytových doplnkov v období marec-september klesli o 1 %. On-line predaj odevov a bytových doplnkov však vzrástol o 60,8 % a podieľal sa 34,4 % na celkových tržbách.

M&S znížil svoj čistý dlh na 3,15 miliardy GBP.

Generálny riaditeľ Steve Rowe a predseda predstavenstva Archie Norman, ktorí dohliadajú na reštrukturalizáciu 137-ročnej spoločnosti, sa zamerali na modernizáciu obchodu a investície do technológií a elektronického obchodu, vrátane vytvorenia spoločného podniku s on-line supermarketom Ocado.

Revízia prognózy zisku smerom nahor, len druhá za minimálne 20 rokov (po prvej v auguste), je zatiaľ najsilnejším znakom toho, že snaha o obrat začína prinášať ovocie po rokoch problémov.

Spoločnosť dosiahla v uplynulom finančnom roku, ktorý sa skončil 31. marca 2021, zisk pred zdanením a opravnými položkami len 41,6 milióna GBP.

Generálna reštrukturalizácia pritom prebieha v čase, keď firmy na celom svete zápasia s problémami v dodávateľských reťazcoch, pretože globálna ekonomika sa znovu otvára po uvoľnení obmedzení na zastavenie pandémie.

Britskí maloobchodníci zápasia s meškaním dodávok zo zahraničia, k čomu sa pridružuje nedostatok pracovnej sily v doprave a v sieti skladov v Spojenom kráľovstve.

(1 EUR = 0,85380 GBP)