Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zisk britskej banky Barclays v 2. kvartáli prudko vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za celý 1. polrok zaznamenala banka Barclays zisk pred zdanením na úrovni 5 miliárd libier oproti 1,3 miliardy libier za prvých šesť mesiacov minulého roka.

Londýn 28. júla (TASR) - Britská banka Barclays výrazne zvýšila zisk v 2. štvrťroku, ako aj celom 1. polroku. Výsledky okrem iného výrazne podporilo zníženie rezerv na krytie prípadných strát z úverov.

Barclays v stredu oznámila, že za 2. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 2,1 miliardy libier (2,46 miliardy eur), zatiaľ čo pred rokom vykázala zisk iba 100 miliónov libier. Zisk pred zdanením dosiahol 2,6 miliardy libier. V rovnakom období minulého roka tento zisk predstavoval 0,4 miliardy libier.

Za celý 1. polrok zaznamenala banka Barclays zisk pred zdanením na úrovni 5 miliárd libier oproti 1,3 miliardy libier za prvých šesť mesiacov minulého roka. Výsledky Barclays tak výrazne prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s polročným ziskom pred zdanením na úrovni 4,1 miliardy libier.

Veľkou mierou sa pod to podpísalo uvoľnenie 742 miliónov libier z rezerv na krytie prípadných úverových strát. Umožnili to programy vlády na podporu ekonomiky, ktoré zmiernili vplyv pandémie na financie domácností.

(1 EUR = 0,85503 GBP)